Incidența tulburărilor mintale în România, printre cele mai ridicate din Europa

0

 

Incidența tulburărilor mintale se situează în România la peste 1300 la suta de mii de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe locul doi în Europa, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Diagnostic și Tratament ProVita. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 9% și 10% dintre români sunt diagnosticati cu depresie. În realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor ușoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependență de alcool și substanțe, la psihoze sau schizofrenie.

“Este recomandat să mergem la un psiholog ori de câte ori trecem printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoționaleste alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra singuri este afectată. Psihologul ne poate ajuta prin pregătire și obiectivitate să punem lucrurile în perspectivă și să găsim soluția ieșirii din acest impas sufletesc. În cazul în care dezechilibrul sugerează existența unei psihopatologii, atunci cu siguranța medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru. Psihiatrul tratează orice afecțiune psihică, de la o situație de criză care produce un dezechilibru emoțional cu simptome de anxietate și depresie, până la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta în medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două.” explică dr. Dana Stejar, psihiatru și psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic și Tratament.

Tulburările somatoforme nu reprezintă o afecțiune organică, ci expresia unei frământări sufletești.  „Corpul nostru încearcă să ne vorbească, să ne spună că este ceva în neregulă cu noi, cu viața noastră, ceva ce trebuie îndreptat. Psihologul ne poate ajuta să înțelegem “mesajul” durerii, al simptomului, cauza emoțională care l-a produs. Apoi, prin diverse tehnici de psihoterapie, ne va ajuta să producem acea schimbare pe care durerea sau simptomul o impune”, afirmă Dr. Dana Stejar. Pentru a avea o stare psihică bună trebuie să ne alimentăm corespunzător, să avem activitate fizică moderată, să evităm consumul de alcool și să tratăm orice afecțiuni fizice, dar și să investim în relațiile cu cei dragi și în activități care ne aduc bucurie.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.