Peste 350 de organizații non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor și copiilor solicită din nou Parlamentului și Guvernului României adoptarea de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun și de completare a legislației din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora, potrivit unui document de poziție semnat de către membrii Ințiativei 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României.
România, printre țările cu cei mai mulți copii fumători
Experții în sănătate din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României avertizează asupra interferenței industriei tutunului și a altor industrii cu interese comerciale directe în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică, se arată într-un comunicat de presă. Copiii români fumează în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, România situându-se pe locul patru, respectiv șapte în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică și ultimelor studii în rândul acestor categorii de vârstă. De aceea, organizațiile membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun consideră că autoritățile române trebuie să intervină ferm și consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii și tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.
„În data de 21 Martie 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun- asociațiile medicale, academice, liderii facultăților de medicină, organizațiile de tineret și copii au solicitat printr-un document de poziție autorităților române să inițieze modificările legislative care să adreseze situația de ”urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România. Ulterior acestei poziții clare și exprimate fără echivoc observăm, fără surprindere, asaltul agresiv cu iz comercial al industriei tutunului și al industriilor conexe. Campanii ale unor anumite canale media care beneficiază de diverse forme de sponsorizare din partea industriei tutunului sunt menite să blocheze și să discrediteze eforturile organizațiilor cu preocupare constantă pentru reducerea consumului de tutun în România”, se arată într-un comunicat de presă.
Reglemenarea oricărui produs din tutun ca produs adictiv
Într-o recomandare lansată în acest an, Organizația Mondială a Sănătății, a reafirmat nevoia reglementării unitare a oricărui produs din tutun ca un produs adictiv deoarece consumul de tutun reprezintă cauza numărul unu de boală prevenibilă în lume.
”Nu în ultimul rând, dorim să readucem aminte istoricul dovedit de manipulare al industriei tutunului. Solicităm atât mass-media, cât și autorităților statului român să respecte principiile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în legea nr. 332/2005, inclusiv cele legate de prevenirea interferenței intereselor comerciale în procesele decizionale legate de sănătatea publică. Manipulările cu interes comercial direct nu trebuie să devieze Guvernul și Parlamentul României de la îndeplinirea angajamentelor de sănătate publică asumate prin tratate internaționale și legi în vigoare, se arată într-un comunicat de presă.