Am avut plăcerea să fiu invitată de către Federaţia Europeană de Gastroentorologie (United European Gastroenterology Federation – UEGF) la o dezbatere la Bruxelles în data de 2 martie ac. Respectiva masă rotundă a fost dedicată politicilor europene privind cancerul colorectal şi a avut loc în Parlamentul European.
Evenimentul a fost organizat ca urmare a adoptării cu succes, la sfârşitul anului trecut, a unei declaraţii scrise de luptă împotriva Cancerului Colorectal de către Parlamentul European şi publicarea recentă a Ghidului European pentru asigurarea calităţii în screeningul şi diagnosticului cancerului colorectal (European Guidelines for Quality Assurance in Colorectal Cancer Screening and Diagnosis). Aceasta este una din acţiunile dedicate prevenţiei şi diagnosticării precoce, acţiuni pe care se pune un mare accent la Bruxelles.
În afară de europarlamentarii co-semnatari ai declaraţiei, la eveniment au participat John Dalli- Comisarul European pe Sănătate şi Consumer Policy şi Jo Leinen, Preşedinte ENVI (Comisia pentru Sănătate şi Mediu din Parlamentul European). Interviuri în exclusivitate cu cei doi, dar şi cu ceilalţi participanţi la eveniment, puteţi citi în numărul din aprilie al Medica Academica.
Cadrul discuţiilor a fost unul extrem de prietenos, însă accentul a fost pus pe necesitatea ca ţările membre să se axeze pe prevenţia primară şi pe programele de screening oferite de experţi în domeniu. Un lucru ce se remarcă la Bruxelles este că Vocea pacienţilor este ascultată… şi mereu prezentă. Nu cred că există iniţiativă, eveniment, acţiune în care pacienţii, prin asociaţiile de pacienţi, să nu fie consultaţi şi implicaţi, în cel mai eficient mod… şi nu doar de formă.
În ceea ce priveşte cancerul colorectal, numai 12 State Membre desfăşoară în prezent programe concrete de screening al populaţiei.
Declaraţia Parlamentului European de luptă împotriva acestui tip de cancer a fost semnată şi promovată şi de către Coaliţia Europeana a Pacienţilor cu Cancer.
Aşa cum este stipulat şi în declaraţie, Preşedintele UE o va trimite mai departe parlamentelor statelor membre, împreună cu numele semnatarilor. Declaraţia a fost concepută de către europarlamentarii Pavel Poc, Frieda Brepoels, Cristian Silviu Buşoi, Alojz Peterle şi binenţeles, Şeful Comisiei, Jo Leinen.
Cancerul colorectal are o incidenţă mai mare în ţările vestice, în România fiind diagnosticate anual aproximativ 4.000 de cazuri. Acest gen de cancer este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi cât şi la femei, după cancerul de plămâni la bărbaţi şi cancerul la sân la femei. Din păcate, aproape 20% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi deja în faza de metastază a bolii. Ceea ce este important de ştiut este că dacă este diagnosticat în stadii incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ uşor şi chiar vindecat. Problema este că în majoritatea cazurilor este diagnosticat foarte târziu. De aceea, iniţiativa europeană de a pune accentul pe prevenţie şi pe screening este binevenită. Există modalităţi de a preveni acest tip de cancer prin adoptarea unui anumit stil de viaţă: păstrarea unei greutăţi normale, alimentaţia sănătoasă cu excluderea pe cât posibil a grăsimilor de origine animală, consumul de suplimente alimentare cu acid folic şi calciu, şi binenţeles, renunţarea la alcool şi tutun şi practicarea de activităţi fizice regulate. Testele de screening pot viza diagnosticarea şi tratarea anumitor afecţiuni care pot duce la apariţia neoplasmului colorectal.
Apreciem şi susţinem acest gen de initiaţive şi aşteptăm punerea în practică a acestora şi de către oficialii şi specialiştii din România. Tarus Media va continua să stea aproape de proiectele europene cu impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei şi să le promoveze în România atât prin intermediul publicaţiilor, cât şi al evenimentelor internaţionale organizate la Bucureşti sau în alte capitale europene.