Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a fost reînființat

0

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a fost reînființat, ca unitate sanitară publică având personalitate juridică pentru ca transplantul de inimă să poată fi reluat cât mai rapid în România, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Ieri, în şedinţa de Guvern, a fost aprobată Hotărârea privind înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş prin reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Institutul va avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de chirurgie cardiovasculară,  cardiologie intervenţională și transplant cardiac. Conducerea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi asigurată de un manager şi un comitet director, urmând ca unitatea medicală să se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, în condiţiile legii. Patrimoniul pe care l-a avut institutul înaintea desfiinţării şi transferării către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de noua structură.

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a fost reorganizat, în 2012, în centru de boli cardiovasculare şi transplant, ca structură fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Înainte de desfiinţarea Institutului, în cadrul acestuia s-au realizat 50 de transplanturi de cord pe parcursul a 13 ani, potrivit Prof. Dr. Radu Deac, medicul chirurg care a realizat primul transplant de inimă din România. „Înainte de desfiinţarea Institutului, s-au realizat între 7 şi 10 transplanturi cardiace pe an. Ar fi fost normal ca acest număr să crească, însă activitatea s-a oprit cu desfiinţarea institutului. Pe listele de aşteptare se află aproximativ 30 de pacienţi în Bucuresti şi 40 în Tg. Mureș. Dacă cele 7-8 inimi eligibile pe care sistemul le putea oferi anual Centrului de Chirurgie au fost irosite, o parte dintre aceşti pacienţi au decedat”, a spus prof. Dr. Radu Deac, adăugând că aparatură există, însă pregătirea profesională a specialiştilor este cheia realizării transplanturilor. Mulţi dintre specialiştii necesari în cadrul unei operaţii atât de complexe au plecat din Tg. Mureș în alte centre din ţară sau în străinătate unde pot profesa.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.