Pacienții cu diabet din România vor avea la dispoziție o nouă insulină glargin care le va oferi posibilitatea de a-și ține sub control mai bine glicemia. Noul tratament se administrează o dată pe zi, are o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei și va fi decontat de CNAS, au spus, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții companiei farmaceutice Sanofi. Toujeo (300U/mL) va avea același preț ca și Lantus (100U/mL), astfel încât CNAS nu va fi nevoită să aloce fonduri noi pentru acest tratament.
România se află printre primele țări europene care au introdus noul tratament, după Germania, Danemarca, Olanda. „Tratamentul anterior, cu insulină de 100 de unități va rămâne pe piață pentru că unii pacienți răspund foarte bine la acesta”, a spus dr. Iulia Ionescu, Business Unit Head Sanofi Diabet România.
Pacienții cu boală renală diabetică, cei cu risc mare de hipoglicemie, cei care cresc mult în greutate vor fi principalii beneficiari ai noii insuline, a spus prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. „Este necesară realizarea de screeninguri anuale pentru că diabetul și boala cronică de rinichi, una dintre complicațiile diabetului, nu dor. În România, avem o rețea bună de medici diabetologi, însă trebuie să mai lucrăm la abordarea transdisciplinară, dar și la programele de prevenție și screening. Prevenirea unui caz de insuficiență renală economisește 50.000 de euro pe an, bani care ar putea fi folosiți în tratarea altor pacienți”, a explicat prof. dr. Cristian Serafinceanu.
Prevalența diabetului în România este de 11,6% din populația adultă, dintre care un sfert nu sunt diagnosticați, a mai spus președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, citând studiul Predator, finalizat anul trecut. În plus, o parte dintre pacienții sunt tratați în clinici particulare sau își cumpără singuri tratamentul, așadar nu intră în evidențele CNAS care cuprind 700.000 de români tratați de diabet.
Prof. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a afirmat că insulino-terapia este cea mai complexă formă de tratament pentru că implică direct pacientul. Acesta a precizat că noua insulină intră în acțiune după 4-5 ore și că deocamdată este recomandat doar adulților.
Produsul aduce și inovații tehnice în ceea ce privește modul de utilizare, făcând stiloul injector mai confortabil pentru pacient. Toujeo a primit aprobarea din partea Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) şi avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în februarie 2015, fiind lansat în Statele Unite ale Americii în martie 2015. Produsul a fost aprobat în Uniunea Europeană în luna mai.