Investiția autorităților locale în sănătate – 16,1 lei pe cap de locuitor

0

La un an după descentralizarea sistemului sanitar, investiția medie a autorităților locale în sănătate este, la nivel național, de 16,1 lei pe cap de locuitor, în timp ce în anul 2008 această sumă era de 3,2 lei, potrivit raportului Ministerului Sănătății cu privire la contribuția financiară a autorităților locale. În prima jumătate a acestui an, autoritățile locale au investit peste 105 milioane de lei în sănătate. Prevederile bugetare pe tot anul pentru cheltuielile cu spitalele sunt de 344, 4 milioane de lei.

În 2010, investiția autorităților locale a fost de 290,7 milioane de lei, de cinci ori mai mult decât în 2009, când suma s-a ridicat la 99 milioane de lei. În 2008, investiția consiliilor județene și a primăriilor a fost de 53,6 milioane de lei. După descentralizare, atât în anul 2010, cât şi anul acesta, o treime din suma alocată de către autorităţile locale pentru spitale a fost utilizată pentru funcţionarea administrativă a unităţilor (apă, lumină, canalizare, carburanţi, materiale sanitare).

“Descentralizarea a fost o decizie corectă, binevenită şi care a produs efecte pozitive în multe judeţe. În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste șase ori în ultimii trei ani”, a declarat Ministrul Sănătății Attila Cseke, în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritățile locale din județele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puţine fonduri pentru unităţile sanitare în 2010, județele Olt și Vrancea având investiții zero, în timp ce Bucureștiul, Clujul, Ilfov, Prahova, Covasna, Hunedoara, Timiș, Mureș, Maramureș au alocat fondurile cele mai consistente.

În anul 2011, cele mai mici prevederile bugetare pentru unitățile spitalicești sunt în Vrancea, Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa și Vaslui, Capitala investind cei mai mulți bani pentru sănătate, urmată de Cluj, Bacău, Ilfov, Prahova, Galați.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.