Spitalul din Pașcani a finalizat un amplu proces de modernizare a secțiilor de anestezie terapie intensivă, nou născuți și obstetrică-ginecologie, investițiile realizate fiind în valoare de 2,5 milioane lei. “Nu am văzut aici, la Pașcani, acea inerție care există în foarte multe părți, în care se așteaptă să vină ceva de sus. Oamenii de aici au încercat cu forțe proprii, cu sprijin mai mic sau mai mare din partea diverselor foruri să realizeze cu puțin, foarte mult. Dacă acest spirit ar guverna toate spitalele cred că am putea vorbi altfel despre sistemul de sănătate și nu să spunem doar că sistemul este în colaps. În Pașcani spitalul nu este în colaps”, a declarat Cristian Anton Irimia, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent la inaugurarea oficială a secțiilor reabilitate. Spitalul, care nu are datorii, a asigurat finanțarea investițiilor atât prin forțe proprii, cât și prin fonduri de la Banca Mondială (aparatură) și de la Ministerul Sănătății. Secția de obstetrică-ginecologie are o capacitate de 45 de paturi, cea de nou născuți de 20 de paturi și cea de A.T.I. de 15 paturi.
Dr. Vasile Cepoi, director executiv DSP Iași, a subliniat că spitalul are nevoie însă și de sprijin privind asigurarea cu personal: “Mă angajez să fac demersurile necesare la Minister să reușim să aducem spitalul și din acest punct de vedere la nivelul care trebuie. Să nu se mai spună, cum spun unii răutăcioși, că este spitalul cu cel mai bun management, dar care nu are medici. Pe de o parte e adevărat ceva…această echipă e o echipă de eroi, care face o gamă de activități de 3 – 4 ori mai mare decât ar trebui”.
Conf. dr. Ioana Grigoraș, membru în Comisia Națională de Anestezie și Terapie Intensivă, a subliniat rapiditatea cu care spitalul din Pașcani a transpus Ord. 1500/ 2009, dar și eforturile făcute de medici și de asistente: “Personalul ATI de aici realizează figura “eroului” din domeniul sanitar: un anestezist care ține non-stop programul operator la mai multe specialități chirurgicale și toate urgențele care vin, cu ajutorul unui anestezist din alt spital. Este extraordinar! Personalul mediu este întradevăr de lăudat pentru că sunt mult mai puțini decât ar trebui și reușesc prin dedicare și prelungirea turelor să mențină și programul operator, și îngrijirea post-operatorie și pacienții de terapie intensivă”.
Directorul medical al Spitalului de Urgențe Sf. Ioan din Iași, Paul Sârbu, a subliniat dotarea de nivel occidental: “Am realizat că spitalul și personalul suflă în ceafa celuilalt spital din Moldova, spitalul din Moinești, care acum câțiva ani a reușit să realizeze inexplicabilul pentru sistemul sanitar din România, când un spital mic, dintr-un oraș mic, a ajuns să aibă dotare de Austria”.
Programul de modernizare a secțiilor spitalului din Pașcani inițiat de managerul instituției, Costică Pânzaru, va continua, inclusiv cu sprijinul autorităților locale. Spitalul din Pașcani are 385 de paturi pentru spitalizare continuă și 12 paturi pentru spitalizare de o zi. (Delia Budurcă) <<<
Editia print luna decembrie 2010