Reputatul chirurg prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, autorul primului transplant reușit de ficat din România și fondator al programului național de transplant, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca pentru merite deosebite şi aportul adus în dezvoltarea colaborării între UMF şi Academie.
“UMF Cluj-Napoca a acordat titlul de Doctor Honoris Causa medicului Irinel Popescu de la Clinica de Chirurgie Generală Fundeni, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi preşedintele Romtransplant, asociaţia profesională a transplantologilor din România, pentru meritele deosebite şi aportul deosebit adus în dezvoltarea colaborării între UMF şi academie. Distins profesor, cunoscut şi recunoscut, prieten al universităţii noastre, Irinel Popescu face parte din cercul restrâns al oamenilor importanţi pentru ţară”, a spus prof. dr. Alexandru Irimie, rectorul universitatii.
In discursul sau, prof. dr. Irinel Popescu și-a exprimat admirația pentru universitatea clujeană de medicină şi farmacie. “Mesajul meu pentru UMF Cluj-Napoca este respect, recunoştinţă şi speranţă. În urma a tot ce s-a acumulat în domeniul transplantului, aş vrea ca generaţiile viitoare, studenţii şi rezidenţii UMF Cluj-Napoca să înveţe o serie de lucruri şi, la rândul lor, să le preia şi să le ducă mai departe”, a spus prof. dr. Popescu.
Prof. univ. Irinel Popescu este şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic “Dan Setlacec” din cadrul Institutul Clinic Fundeni si este considerat parintele transplantului hepatic in Romania. Anul acesta au fost realizate la Fundeni 56 de transplanturi de ficat, iar prof. dr. Popescu a realizat o noua premiera în domeniu, transplantând două porţiuni de ficat de la doi donatori diferiţi aceluiaşi receptor, o tânără în vârstă de 14 ani.