Cine nu-și cunoaște istoria este condamnat s-o repete, spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga, în contextul sfârșitului primului război mondial, când gripa spaniolă făcea ravagii și în întreaga lume, dar și la București, și când cădeau răpuși deopotrivă de gripă soldații din tranșee și miniștrii din Guvern… Însăși Regina Maria a trecut prin această boală, însă i-a supraviețuit.
Trăim într-o epocă nouă, trecem prin noi războaie, iar istoria este un fel de vaccin care ne ajută să înțelegem mai mult din bolile noi ale prezentului și, sperăm, din cele ale viitorului, pentru care se vede că nu e ușor să fim pregătiți…
Demarăm odată cu acest număr al revistei Medica Academica un demers de restituire a memoriei medicinei românești, sperăm și de reclădire a încrederii, în cadrul unei noi rubrici, “File din istoria medicinei românești”. Academia Română a lansat în noiembrie trecut două volume dedicate medicinei românești, în cadrul seriei Civilizația românească, și a înființat și o Comisie de specialitate condusă de însuși președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.
Prof. Teodor Horvat, nume de referință în chirurgia toracică, dar și un pasionat de istorie și un cunoscător în detaliu, este vicepreședinte al acestei comisii și cover-story-ul acestui număr. Noua rubrică va fi alimentată cu materiale relevante scrise sau recomandate de membrii Comisiei de Istoria Medicinei a Academiei Române.
Sperăm și ne dorim ca, prin aprofundarea și înțelegerea trecutului, să primim mai vaccinați și mai pregătiți lecțiile aspre ale prezentului și, poate, lecțiile neliniștitoare ale viitorului.