Jumătate dintre părinții români tratează durerea și febra copiilor de 7-12 ani cu medicamente pentru o vârstă mai mică

0

sad-217252_1280Cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor cu vârsta între 7 și 12 ani sunt răceala și gripa, arată un studiu Ivox, realizat la solicitarea Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), care a avut drept scop investigarea principalelor dificultăți cu care se confruntă părinții în timpul episoadelor de boală ale copiilor. Principalele temeri ale părinților, atunci când copilul are o infecție respiratorie, sunt episoadele de febră (52%) și riscul de complicații, precum pneumonia (44%).
Șapte din zece părinți merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru, în cazul în care acesta trece printr-un un episod de boală. Aproape o cincime dintre părinți (17%) le administrează copiilor medicamente deja „testate”, care au funcționat și în alte episoade de boală și doar un părinte din zece încearcă, pe cât posibil, să își lase copilul să depășească episodul de boală, fără medicamente, preferând să îi administreze tratament, doar dacă boala pare să se înrăutățească, mai arată studiul citat.

Risc de dozare inadecvată vârstei

Majoritatea părinților (94%) aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10% dintre aceștia, contează ca medicamentele respective să fie și o marcă de încredere. Cea mai mare dificultate este, însă, alegerea unor analgezice și antipiretice destinate copiilor mai mari. Aproximativ jumătate (45%) dintre părinți susțin că nu există o varietate largă de medicamente analgezice și antipiretice special destinate copiilor cu vârsta peste șapte ani. Astfel, 20% dintre părinți le dau copiilor analgezice și antipiretice pentru o categorie mai mică de vârstă. „Într-adevăr, categoria copiilor peste șapte ani este mai specială, în sensul că ei nu mai sunt nici copii mici, dar nici adulți. În plus, este o perioadă de creștere, în care nevoile se schimbă rapid. Din nefericire, copiii mari ajung să fie tratați cu medicamente analgezice și antipiretice pentru adulți sau pentru o categorie de vârstă mai mică, nepotrivite pentru nevoile și greutatea lor. Jumătate dintre părinții participanți la acest studiu au declarat că le este ușor să aleagă, însă atenție la dozare, pentru că dacă le administrează copiilor un produs cu care sunt obișnuiți la vârstele anterioare, riscul este de subdozare. Deci, preparatele gata dozate special destinate acestei categorii de vârstă ar trebui să fie preferate de părinți”, explică Dr. Ileana Efrim, medic de familie. În plus, „preparatele gata dozate sunt mai sigure și mai ușor de administrat inclusiv în cazul copiilor care își administrează singuri medicamentele – copii care rămân singuri acasă, care își iau tratamentul la școală, în tabără etc. – sau care stau cu bone, bunici. Preparatele gata dozate au avantajul că nu necesită ajustare permanentă și se poate reconstitui administrarea pe o zi în caz de suspiciune că tratamentul a fost subdozat sau supradozat”, mai spune medicul.

Medicamente greu de înghițit, principala problemă a copiilor mai mari

Pe lângă faptul că doza nu este, de cele mai multe ori, potrivită categoriei de vârstă, și toleranța copiilor la administrarea medicamentelor reprezintă o problemă pentru aproximativ 60% dintre părinți. O treime dintre aceștia susțin că singura condiție cu care copiii lor acceptă medicamentele este ca acestea să aibă un gust plăcut, iar 15% spun că le acceptă doar dacă sunt ușor de înghițit. 15% dintre părinți susțin că își conving foarte greu copiii să accepte orice fel de medicament.

Astfel, șapte din zece copiii ar prefera ca medicamentele să fie ușor de înghițit, iar șase din zece ar aprecia ca acestea să aibă un gust plăcut, susțin părinții respondenți. De asemenea, 11% preferă ca medicamentele să aibă o culoare plăcută.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.