Kituri ale speranței pentru femeile cu cancer de sân

0

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Roche România vor oferi 2.500 de hope kit-uri femeilor aflate în tratament în spitale din București și din țară, în cadrul campaniei  ”Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”. Hope kit-ul conține materiale educaţionale despre  cancerul de sân,  produse de îngrijire de la Avon, precum şi o pereche de șosete călduroase, un termos şi un săculeț de ceai.

De asemenea, în Centrul Comercial Orhideea, în perioada 7-20 octombrie, cu sprijinul unor studenţi la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, femeile vor învăța cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect, prin intermediul unor mulaje anatomice speciale şi al unui film educaţional.

”Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să ştie că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui Hope Kit vrem să dăm un mesaj de speranţă pacientelor, să le ajutăm să treacă mai uşor peste perioadele mai dificile ale tratamentului pentru a putea să iasă învingătoare din lupta cu această boală”, a spus Cezar Irimia, președinte FABC, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei. Cezar Irimia a subliniat că una dintre problemele cele mai importante legate de cancerul de sân este absența unui program de screening.

”În ultimii ani, cancerul de sân a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă, în măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiția ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic”, a completat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București. Dr. Median a mai spus că, în prezent, cancerul de sân este tot mai mult diagnosticat în stadii incipiente, iar procentul de cancere severe diagnosticate a scăzut. Oana Matei, Group Medical Manager Roche România a adăugat că materialele educaționale despre autopalpare pot ajuta femeile să înțeleagă că ”prevenția în cancerul de sân începe cu fiecare dintre noi”.

Cosmina Grigore, pacientă diagnosticată cu cancer de sân în urmă cu șase ani a spus că nu a fost o luptă ușoară și că atunci când ești diagnosticat cu cancer trebuie să devii ca un manager de proiect. ”Mi-aș fi dorit atunci să cunosc o pacientă cu cancer la sân care să mă ajute să înțeleg mai bine situația prin care treceam”, a spus Cosmina Grigore.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală . În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.