Kituri pentru analize la domiciliu

0

poza-testePacienții își pot face o serie de analize medicale acasă, nivelul colesterolului sau verificarea unei infecții respiratorii – bacteriene sau virale – oferind indicații despre urgența prezentării la medic și chiar despre tratament, odată cu lansarea unui kit de testare pentru analize care se pot face acasă, direct de către pacient.

Compania Hartmann a lansat ieri o serie de teste care se pot face la domiciliu, sub brandul Veroval, care se găsesc în farmacii și pot da informații utile pacienților care au suspiciuni legate de o anumită afecțiune. Astfel, testele indică cu o mare acuratețe – de peste 94%, în funcție de test – nivelul ridicat de colesterol, contribuie la depistarea prezenței bacteriei Helicobacter Pylori, depistarea sângerării oculte în scaun, depistarea alergiilor la păr de pisică, polen de iarbă și acarieni, a intoleranței la gluten, a carenței de fier, la confirmarea prezenței leucocitelor, nitriților și proteinelor în urină pentru depistarea infecțiilor urinare, la depistarea infecției bacteriene în timpul unei răceli – deci la oportunitatea tratamentului cu antibiotice. De asemenea, este disponibil un test de fertilitate masculină, prin care se determină concentrația de spermatozoizi în lichidul seminal.

Rezultatul testelor apare într-un minut până la 30 de minute, în funcție de test. Testele Veroval – care sunt în farmacii începând cu luna septembrie la prețuri care variază între 30 și 100 de lei – au fost lansate în România de compania Hartmann, o companie medicală germană înființată acum aproape 200 de ani.

Reprezentanții companiei spun că nu își doresc ca aceste teste să stimuleze automedicația, și așa ridicată în rândul românilor, ci un imbold pentru a merge la medic în cazul în care testul iese pozitiv.

Iată care sunt cele opt teste:

Testul de depistare a alergiilor la păr de pisică, polen de iarbă și acarieni se adresează persoanelor care prezintă simptomele tipice alergiilor (strănut, nas înfundat sau ochi iritați), dar nu știu cu exactitate la ce anume sunt alergice. Testul se face prin analiza unei picături de sânge, iar rezultatul acestuia este gata în 30 de minute.

Testul pentru prevenția afecțiunilor stomacale evidențiază dacă organismul este purtător al bacteriei Helicobacter pylori. În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății estima în 2014 că jumătate din populația globului se confruntă cu această bacterie, testul permite pacientului să afle dacă este sau nu purtător al Helicobacter pylori. Testul se face prin analiza unei picături de sânge, iar rezultatul poate fi citit în zece minute.

Testul pentru prevenția bolilor intestinale ajută la depistrea sângerărilor oculte din scaun, care pot semnala chiar și incipiența cancerului colorectal. Pentru acest test este nevoie de o probă de scaun. Rezultatele pot fi citite în cinci minute.

Testul pentru determinarea nivelului ridicat de colesterol presupune prelevarea unei probe de sânge, iar rezultatul este gata în trei minute.

Testul pentru confirmarea carenței de fier se adresează mai degrabă persoanelor care prezintă simptomele tipice: oboseala frecventă, paloarea sau durerile de cap. În cazul în care testul confirmă lipsa fierului din organism, specialiștii recomandă vizita la medic, care va putea prescrie, pe baza rezultatului testului și a consultației, tratamentul potrivit. Pentru acest test este nevoie de prelevarea unei picături de sânge, iar rezultatul poate fi citit în zece minute.

Testul pentru infecțiile tractului urinar confirmă prezența leucocitelor, a nitriților și a proteinelor și este recomandat persoanelor care prezintă arsuri ușoare la urinare sau dureri abdominale. Aceste simptome sunt deseori confundate cu o iritație temporară a vezicii urinare. Testul Veroval clarifică rapid și sigur dacă este într-adevăr vorba despre o iritație sau sunt semne ale substanțelor asociate tipic cu o infecție. Testul necesită o probă de urină, iar rezultatele sunt gata într-un minut.

Testul pentru depistarea intoleranței la gluten este de interes celor care prezintă tulburări gastrointestinale frecvente (balonare, diaree), fără o cauză evidentă. Testul ajută la asocierea acestora cu intoleranța la gluten. Dacă testul este negativ, este importantă investigarea altor posibile cauze, întrucât apariția constantă a disconfortului poate semnala probleme mai grave. Testul se face printr-o probă de sânge, rezultatul fiind gata în zece minute.

Testul de fertilitate masculină evidențiază dacă lichidul seminal conține suficienți spermatozoizi pentru concepție. Acest test necesită o mostră de spermă, iar durata de testare este de șapte minute.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.