Ladislau Ritli, învestit în funcția de ministru al Sănătății

0
Noul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, a depus miercuri seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestire în funcție. Odată cu începerea mandatului său, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va trece în subordinea Ministerului Sănătății, activitatea sa urmând să fie coordonată de un secretar de stat, a anunțat premierul Emil Boc, menționând că propunerea a venit din partea UDMR. Premierul a mai adăugat că așteaptă de la noul ministrul al Sănătății continuarea reformelor începute în domeniu, cum ar fi  elaborarea, adoptarea şi implementarea pachetului de servicii minimale, adoptarea taxei clawback şi implementarea cardului naţional de sănătate, prescripţiei electronice şi a fişei electronice a pacientului, precum şi impunerea genericelor ca mod general de utilizare a medicamentelor.
“Vreau să înţelegeţi ceea ce predecesorul dumneavoastră nu a înţeles, că nu se pot da alţi bani la sănătate până când nu închidem robinetele prin care se scurg bani de la sănătate, dar nu înspre bolnavi, ci înspre alte direcţii”, a declarat președintele Traian Băsescu.
Attila Cseke, predecesorul lui Ladislau Ritli, a demisionat din funcţie pe 4 august. Fostul ministru şi-a justificat gestul prin nemulțumirea față de banii primiţi de ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară. Ministrul demisionar şi-a disputat cu şeful CNAS, Lucian Duţă, controlul bugetului coordonat de instituţie.
Ladislau Ritli s-a născut la Oradea, pe 8 iunie 1948 şi a absolvit Facultatea de Medicina din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie. A fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor. Noul ministru este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.