Lancet: Substanța chimică din ciupercile halucinogene, posibil tratament pentru depresia severă

0

mushrooms-116973_1920O substanță chimică din ciupercile halucinogene a oferit rezultate promițătoare în cazul persoanelor cu depresie netratabilă, arată un studiu realizat asupra unui grup restrâns de persoane, publicat în jurnalul Lancet Psychiatry. Dintre cei 12 pacienți care au participat la cercetare, 8 nu mai aveau nici un semn de depresie după trei luni.

Pentru moment, experții au calificat rezultatele ca fiind promițătoare, dar au menționat că trebuie testate pe grupuri mai mari de persoane.

La începutul tratamentului, nouă dintre pacienți aveau depresie severă, iar trei sufereau de depresie moderată. La unul dintre pacienți, simptomele au continuat să se manifeste pe parcursul a 30 de ani; fiecare dintre acești pacienți a încercat cel puțin două tratamente diferite pentru depresie, fără să obțină vreun rezultat. Unul dintre pacienți a schimbat pe parcursul vieții 11 tratamente.

În cadrul cercetării desfășurate la Imperial College London, pacienții au primit inițial o doză redusă de psilocibină, substanța chimică halucinogenă din ciuperci pentru a fi testată siguranța, apoi li s-a dat o doză foarte ridicată de psilocibină. Experiența psihedelică a durat până la 6 ore, cu un punct culminant care s-a manifestat după primele două ore, fiind însoțită de difuzarea de muzică clasică și urmată de consiliere psihologică. Dr Robin Carhart-Harris, unul dintre cercetători a spus: “Aceste experiențe cu psilocibină pot fi foarte profunde, uneori oamenii trec prin ceea ce descriu ca experiențe mistico-spirituale. Avem nevoie de studii mai mari pentru a ne da seama dacă aceste efecte se traduc în beneficii pe termen lung”.

Un alt cercetător, Prof. David Nutt, a afirmat că gândurile ajung să fie închise atunci când persoana este prinsă în spirala auto-critică și negativă a depresiei, iar acest ”medicament” ar putea acționa ca un lubrifiant pentru minte care eliberează pacientul. Psilocibina țintește receptorii din creier care în mod normal ar răspunde la hormonul serotonina.

Prof. Philip Cowen, de la Universitatea Oxford, a menționat că observația-cheie care ar putea justifica utilizarea unei astfel de soluții pentru tratarea pacienților cu depresie rezistentă la tratament este faptul că s-a demonstrat beneficiul susținut la pacienți care au continuat să manifeste simptomele ani în șir în timp ce au primit tratament convențional, ceea ce face ca rezultatele pe termen lung să fie deosebit de importante. Datale de la follow-up-ul de trei luni, un interval relativ scurt la pacienții cu durată extinsă a bolii, sunt promițătoare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.