Legea privind suplimentele alimentare (Legea 56/31.03.2021) care stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, a fost publicată săptămâna aceasta. Documentul transpune mai multe directive europene, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție (RASCI).
„Impactul Legii Suplimentelor Alimentare se resimte imediat în menținerea sau în creșterea gradului de siguranță a sănătății consumatorului”, a afirmat Răzvan Bosinceanu, președinte RASCI.
Legea Suplimentelor Alimentare a fost adoptată de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare pe 26 octombrie 2020. În data de 31 martie, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii Suplimentelor Alimentare, aceasta fiind ulterior publicată în Monitorul Oficial în data de 1 aprilie 2021.
„RASCI susține necesitatea existenței unui cadru legislativ unitar, care să vizeze atât suplimentele alimentare pe bază de vitamine și minerale, reglementate de prezenta lege, cât și a celor pe bază de plante și produse ale stupului, care nu sunt deocamdată incluse sub incidența acesteia”, a explicat Iulia Roșian, vicepreședinte RASCI.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Sănătății are la dispoziție un termen legal de 90 de zile pentru a elabora normele tehnice pentru implementarea acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.