Leucemia Mieloidă Acută, supravieţuire medie de sub un an

0

Leucemia Mieloidă Acută (LMA) este o formă rară de cancer al sângelui, deosebit de agresivă, care afectează persoanele de peste 60 de ani şi este responsabilă pentru cele mai multe decese înregistrate în cadrul leucemiilor. Pentru pacienţii care primesc chimioterapie, supravieţuirea medie este de sub un an. Chiar dacă este considerată o boală rară, LMA înregistrează 18.860 de noi cazuri pe an şi 10.000 de decese anual numai în Statele Unite ale Americii. Incidenţa LMA în Europa este de 5 -8 cazuri la 100.000 de locuitori, cu o mortalitate de 4 -6 cazuri la 100.000 de locuitori.

Dr. Richard Schlenk, şeful Departamentului de cercetare pentru LMA de la Universitatea din Ulm, Germania şi co-preşedinte al Grupului de studiu germano-austriac pentru LMA, a prezentat datele statistice legate de LMA, simptome și tratamentul, subliniind faptul că în 95% dintre cazuri motivele apariţiei acestei boli rămân necunoscute. “LMA este responsabilă pentru 29% dintre noile cazuri de leucemie şi de 41% dintre decese”, a punctat dr. Schlenk.

Un studiu făcut în cinci state europene – Franţa, Gemania, Italia, Spania şi Marea Britanie – pe 2.520 de respondenţi demonstrează nevoia de informare şi de conştientizare care există în ceea ce priveşte Leucemia Mieloidă Acută, precum şi discrepanţele care există privind nivelul de conştientizare chiar între statele dezvoltate vest europene.

Concluziile studiului arată că numai o persoană din trei (36% dintre intervievaţi) a auzit de Leucemia Mieloidă Acută. Dacă în Italia nivelul de informare ajunge la 53%, cel mai înalt dintre statele în care a fost derulat studiul, în Franţa este cel mai redus, de numai 24%. De asemenea, studiul a mai arătat că 67% dintre cei intervievaţi consideră că leucemia este o formă “tratabilă” de cancer. Prognosticul în cazul LMA este considerat nefavorabil şi este cu atât mai grav cu cât vârsta este mai avansată. Statisticile arată că 40% dintre pacienţii cu LMA nu sunt eligibili pentru tratamentul chimioterapic din cauza vârstei şi a morbidităţilor asociate.

“Oamenii cred adeseori că tratamentul cancerelor sângelui este foarte simplu astăzi, însă nu este şi cazul LMA. Pentru LMA prognosticul rămâne nefavorabil, în special pentru pacienţii în vârstă care nu pot tolera chimioterapia şi au opţiuni limitate de tratament. Este important să creştem nivelul de cunoaştere asupra acestei afecţiuni şi asupra serviciilor de suport care există pentru pacienţi şi pentru familiile lor”, a spus Erin Schwartz, reprezentantă a MAX Foundation, o fundaţie creată de familia unui adolescent american, Max Rivarola, care, diagnosticat cu leucemie mieloidă cronică la 14 ani, a pierdut bătălia cu boala la numai 17 ani.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde organizate de compania Boehringer Ingelheim pe marginea celui de-al 19-lea Congres Anual al Asociaţiei Europene de Hematologie (EHA), care a avut loc la Milano la mijlocul lunii iunie.

 

Leucemia Mieloidă Acută afectează în special persoanele de peste 60 de ani şi are o supravieţuire medie de sub un an

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.