Lipsa de informare și teama de diagnostic cresc mortalitatea cauzată de cancer

0

Mii de britanici mor prea devreme din cauza lipsei de informare sau a negării simptomelor cancerului, potrivit unui studiu al asociației Cancer Research UK. Mai mult de 2.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani au fost întrebate dacă au observat să fi avut probleme de sănătate care să indice posibile semne de cancer.

Peste trei sferturi dintre respondenți nu au menționat durerea, tusea sau probleme ale vezicii urinare și intestinelor, mai mult de două treimi au ignorat sângerarea și doar aproximativ unu din patru au considerat pierderea în greutate sau schimbări la nivelul alunițelor drept posibile semne de cancer.
Cele mai alarmante descoperiri au fost, însă, legate de atitudinea oamenilor cu privire la posibilitatea diagnosticului de cancer – 37% dintre cei care considerau că au descoperit semne de cancer destul de grave au spus că ar putea întârzia investigația medicală din cauză că se tem de aflarea rezultatului, iar alți 37% au afirmat că s-ar putea duce mai târziu la consult pentru că este destul de dificil să își facă programare la medicul de familie. Mai mult de un sfert au mai adăugat și că ar fi inutil să ia din timpul doctorului pentru o astfel de verificare.
De asemenea, cercetătorii au descoperit și un nivel scăzut de conștientizare a anumitor factori de risc care influențează probabilitatea ca o persoană să dezvolte afecțiunea – 83% au menționat fumatul, dar mai puțin de jumătate dintre participanți nu au punctat niciun alt factor. Doar 15% au afirmat că lipsa activității fizice este un factor de risc, 10% menționând alimentația (aport redus de fructe și legume, consum ridicat de carne procesată) ca factor de risc.
“Oamenii trebuie să știe că identificarea cât mai devreme a bolii le dă șanse mult mai mari de supraviețuire. Cea mai bună precauție pe care o pot pune în practică este să fie atenți la orice schimbări la nivelul corpului care ar părea neobișnuite și să meargă la doctor”, a afirmat prof. Peter Johnson din partea Cancer Research UK.

Studiul mai arată și că 11.500 de vieți ar fi salvate anual dacă Marea Britanie s-ar ridica la nivelul celor mai bune rate de supraviețuire din Europa și că dacă ar atinge ce putin media europeană 6-7.000 de oameni ar fi salvați în fiecare an. Anual, 425 de oameni mor de cancer în Marea Britanie în fiecare zi.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.