Lipsa penalităţilor tergiversează plăţile în farma

0

După ce în anii 2004-2006 piaţa farmaceutică românească a înregistrat creşteri anuale de circa 30%, începând cu anul 2007 ritmul de creştere s-a diminuat din cauza problemelor cu care piaţa a început să se confrunte: devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro, noua listă de medicamente compensate, decizia Ministerului Sănătăţii ca prescripţia să se efectueze folosind denumirea comercială şi nu substanţa activă a medicamentului (DCI), aşa cum se procedase până în aprilie 2008.

În 2009 piaţa farmaceutică a fost afectată în mod special de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii, respectiv stabilirea unui curs valutar fix pentru calculul preţurilor medicamentelor şi schimbarea modului de calcul al medicamentelor generice conform ordinului 75/2009. Dar cea mai drastică măsură, care a luat prin surprindere şi a “dezechilibrat” industria farmaceutică a fost prelungirea termenelor de plată pentru medicamentele compensate şi gratuite. Neplata la timp a facturilor de către Casa Naţională sau Ministerul Sănătăţii a dus la crearea unei crize a lichidităţilor şi a unui blocaj la nivelul distribuitorilor şi al farmaciilor. Contextul general a fost influenţat negativ şi de criza economică internaţională, care a dus la scăderea numărului de medicamente la nivel de consumator, piaţa înregistrând în 2009 o scădere a vânzărilor în unităţi cu 9,12% faţă de anul 2008.

farma 2

Piaţa farma, încotro?

În 2010, noul contract-cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prevede, dincolo de actualizarea preţului la medicamente la un curs de 4,25 lei, faţă de 4 lei în 2009, şi modificarea preţului de referinţă al compensatelor în funcţie de costul substanţelor conţinute de medicament, respectiv compensarea celui mai ieftin medicament din fiecare clasă terapeutică.

Această măsură va avea impact asupra pacientului atât direct, pentru că pacientul va plăti sume mult mai mari pentru anumite afecţiuni, deoarece medicamente altădată compensate vor fi plătite integral, cât şi indirect, prin diminuarea disponibilităţii medicamentelor inovatoare, indispensabile unui sistem sanitar sănătos.

Anul trecut au fost lansate în piaţa locală 791 de produse noi, şi au ieşit din piaţă 547 de medicamente. Produsele nou intrate au generat anul trecut vânzări de 34 milioane de euro.

Există deja companii farmaceutice care au început să reducă livrările de medicamente în România, întrucât preţul minim european, alături de suprataxarea producătorilor cu o sumă de 5-11% din vânzările de medicamente pe bază de reţetă (“clawback”) şi de prelungirea termenelor de plată la 6 luni, va crea premizele ca ţara noastră să fie o rută de “tranzit” a produselor farmaceutice pentru ţările în care preţurile sunt mult mai ridicate.

Dana Stănciulescu, preşedinte şi CEO Core Invest Consulting

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.