Peste 500 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru a primi tratament imunomodulator pentru tratamentul sclerozei multiple, în condiţiile în care, conform ghidurilor, tratamentul trebuie instituit imediat, a spus prof. Ovidiu Băjenaru, președinte de onoare al Societății Neurologilor din România, cu prilejul unei dezbateri organizate pe acest subiect. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea de Neurologie din România și de Colegiul Medicilor.
Scleroza multiplă reprezintă o problemă de sănătate publică, iar costul mediu ar trebui să fie cel real și nu cel stabilit de finanțiști, spune prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Explicaţia, oferită de dr. Vasile Cepoi, consilierul Premierului pe probleme de sănătate, este că acest cost mediu este cel calculat la debutul Programului de scleroză multiplă, şi nu a mai fost actualizat ulterior, odată cu introducerea în tratament a unor noi medicamente.
În prezent, aproximativ 2500 de pacienți cu Scleroză Multiplă beneficiază de tratament, iar pe lista de așteptare sunt alți 500 de pacienți. Costul mediu pe pacient tratat este de 42.000 lei pe an/pacient, iar costul real – în funcție de soluția terapuetică – este de până la 50.000 lei. Astfel, valoarea costului mediu este sub prețul celui mai ieftin produs disponibil în România.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, a făcut un apel la guvernanți să ia măsurile necesare pentru ca listele de așteptare să dispară.
“M-am săturat să o tot fac pe Dumnezeu. Dintre doi pacienți cu aceași boală, cu aceeași vechime, totuși trebuie să aleg. De câte ori poți să faci pe Dumnezeu fără să te mustre conștința?!”, a spus conf. dr. Ioan Buraga.
“Boala îi afectează nu doar pe pacienți, ci și pe cei apropiați lor. Problema capătă dimensiuni socio-economice tot mai mari. Există dovezi că tratamentul aduce beneficii semnificative în calitatea vieții acestor oameni. Este însă esențială precocitatea instituirii tratamentului în momentul diagnosticării, iar la noi nu se poate acest lucru. Ei trebuie să aștepte, iar boala evoluează”, a precizat prof. Ovidiu Băjenaru.
Dezbaterea face parte din campania “Împreună învingem Scleroza Multiplă”, care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu SM fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului.