Noua listă de medicamente compensate ar trebui să cuprindă toate tratamentele pentru hepatita C disponibile în prezent în Europa, a afirmat prof. dr. Liana Gheorghe, gastroenterolog, prezentă la un workshop media organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) și Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie. „Nu poți arde etape, dacă decizia nu a fost luată la timp, ca stat. Pentru a economisi fonduri, pentru a nu pune în pericol viața pacienților, decizia asupra tratamentului trebuie să aparțină exclusiv specialistului”, a spus prof. dr. Gheorghe, reprezentantul Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.
Tripla terapie (boceprevir/ telaprevir, interferon pegylat și ribavirină) este deja depășită în Europa, a subliniat prof. dr. Gheorghe, unde acum pacienții sunt tratați cu medicamente care combină mai multe molecule într-o singură pastilă, cum ar fi sosfobuvir. Acest tratament asigură o rată foarte ridicată de vindecare (90%), însă costă aproximativ 600 de euro tableta care trebuie luată o dată pe zi; durata unei cure variază între 8 și 24 de săptămâni. „Ni s-a transmis că Ministerul Sănătății, CNAS sunt dornici să găsească resursele pentru a aduce la zi tratamentul hepatitei C; noi avem responsabilitatea să eșalonăm corect pacienții; clar aceste terapii nu vor fi pentru toată lumea”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe.
25% dintre pacienții infectați cu hepatita B au și infecția cu D
Orice pacient cu hepatita B ar trebui să își facă măcar o dată în viață și testul pentru hepatita D, a subliniat reprezentantul SRGH, afirmănd că România este o țară specială din acest punct de vedere – 25% dintre pacienții infectați cu hepatita B având și infecția cu virus D. Această situație mai este întâlnită doar în Republica Moldova și în țările bazinului mediteranean. „Pe lista de transplant, prima indicație a fost infecția cu virusurile B și D, abia de anul acesta a intrat și C-ul”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe. Virusul hepatitei D nu poate parazita un organism decât dacă acesta a fost anterior infectat cu B. Accesul la specialist este mult mai ușor în România decât în orice altă țară europeană. „În Ungaria, viremia durează două luni – sunt medici care nu pot lua o decizie privind tratamentul pentru că nu au primit rezultatul de la viremie. În România, mai mult de două zile nu durează. Pentru investigațiile non-invazive, medicii specialiști pot oferi vouchere gratuite, sponsorizate de companiile farmaceutice”, a spus aceasta.
Între 130 și 150 de milioane de oameni la nivel global sunt infectați cu virusul hepatitei C, iar 350-500.000 de oameni mor anual din cauza unor afecțiuni generate de aceste infecții, a spus Lilyana Chavdarova, manager de politici pentru European Liver Patient Association, de asemenea, prezentă la eveniment. În România, trăiesc aproximativ 600.000 de persoane infectate cu hepatita C, însă numărul este subestimat în condițiile în care multe persoane nu știu că sunt infectate.