Cercetătorii australieni au descoperit că două proteine, denumite PUMA și NOXA, cauzează moartea ovulelor, ceea ce ar putea reprezenta baza pentru noi strategii de protejare a fertilității femeilor prin blocarea activitatății proteinelor respective, potrivit unui articol publicat în jurnalul Molecular Cell. Descoperirea poate fi utilizată în special pentru a veni în sprijinul femeilor care fac tratament împotriva cancerului sau a celor care suferă de menopauză prematură.
Cercetarea a demonstrat că atunci când ADN-ul ovulelor este afectat din cauza expunerii la radiații sau chimioterapie, PUMA și NOXA generează moartea celulelor respective, ceea ce face ca femeile care sunt tratate împotriva cancerului să devină infertile, a explicat Clare Scott, profesor asociat în cadrul Walter and Eliza Hall Institute și oncolog la The Royal Melbourne and Royal Women’s Hospitals. “Înlăturarea celulelor afectate este un proces natural esențial pentru menținerea sănătății, însă pentru aceste femei pierderea fertilității poate fi devastatoare”, a spus Scott.
Una dintre echipele de cercetători și-a concentrat atenția asupra oocitelor foliculare primordiale care asigură producția de ovule pe parcursul vieții. Numărul mic al acestor celule poate fi cauza menopauzei timpurii. Jeff Kerr, profesor asociat în cadrul Monash University, a afirmat că atunci când din aceste celule producătoare de ovule lipsea proteina PUMA, acestea nu mureau după expunerea la radioterapie.
“Acest fenomen ar da naștere în mod normal la îngrijorare pentru că este de dorit ca ovulul afectat să moară pentru a nu da naștere la progenituri anormale. Spre marea noastră surpriză, am descoperit că nu numai că aceste celule nu au murit, ci au demonstrat capacitatea de a-și repara ADN-ul și au putut fi ovulate și fertilizate, producând progenituri sănătoase. Atunci când celulelor le-a lipsit proteina NOXA, protecția împotriva radiațiilor a fost și mai bună”.
Întârzierea menopauzei este posibilă?
Studiul ar putea avea implicații și pentru întârzierea menopauzei, a afirmat prof. Jock Findlay, seful Grupului pentru Biologia Reproductivă a Femeii din cadrul Prince Henry’s Institute, argumentând că intervenţiile care încetinesc pierderea celulelor din ovare ar putea întârzia acest proces. Alături de prelungirea fertilităţii, un astfel de tratament ar putea reduce problemele de sănătate asociate menopauzei, cum ar fi osteoporoza şi bolile de inimă.