Maraton de operaţii pentru tratarea fibrilaţiei atriale la inaugurarea Departamentului de Electrofiziologie al Centrelor Ares

0

Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES au inaugurat recent Departamentul de Electrofiziologie, realizând, cu această ocazie, un maraton de operații în scopul tratării fibrilației atriale (FiA). Astfel, șapte pacienți români diagnosticați cu fibrilație atrială și WPW (Sindromul Wolff-Parkinson-White) au fost operați pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă de către dr. Mahmoud Suleiman, medic intervenționist supraspecializat în electrofiziologie în cadrul departamentului de Electrofiziologie al Spitalului RAMBAM MEDICAL CENTER Haifa din Israel.

Prin intermediul procedurilor de electrofiziologie și montare Watchman, fibrilatiile atriale (aritmiile cardiace) pot fi vindecate complet, minim invaziv, atât din punct de vedere structural, cât și electric.

“Pacienții cu fibrilație atrială au un risc crescut de formare a trombilor în auricula atrială (apendicele atrial făcând parte din atriul stâng). În acea zona (auricula atrială) se formează peste 90% din trombi în cazul aritmiilor cardiace. Trombul poate migra oriunde și poate avea urmări grave. Dacă acesta migrează spre arterele carotidiene poate cauza atac vascular cerebral ischemic, dacă migrează spre arterele inimii (coronare) poate cauza un infarct miocardic, iar in cazul în care migrează spre membrele inferioare poate cauza ischemie acuta de membre. De aceea, din punct de vedere medical, am abordat diferit aceasta afecțiune. Tratamentul este efectuat în două etape, Pe de o parte ne interesează tratarea fibrilației atriale prin intervenția de electrofiziologie denumită ablație, iar pe de alta parte ne interesează eliminarea oricăror riscuri ulterioare  – procedura Watchman, operația revoluționară de închidere a auriculei atriale, conduce la eliminarea riscului de formarea trombilor. “, a spus Iulian Plescan, director operational Centrele de Excelenta ARES. Investiția în secția de electrofiziologie a Centrelor Ares s-a ridicat la peste 400.000 de euro.

Proceduri accesibile doar prin clinicile private

“Aceasta abordare reprezintă ultima tehnică la nivel mondial, introdusă recent, în 2014. Scopul procedurilor pe care le efectuam prin metoda minim invaziva este de a trata afecțiunea pacientului, respectiv fibrilația atrială, dar totodată de a elimina riscul complicațiilor posibile din viitor, prin închiderea auriculei atriale”, a spus Dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelenta ARES, adăugând că doar clinicile private pot investi în astfel de proceduri în condițiile în care fiecare cateter de ablație costă între 2000 și 5000 de euro. „Dacă nu se fac foarte multe intervenții de acest fel, medicii nu au experiență, angiografele sunt vechi, investiția în medicină este mică în România”, a spus acesta.

În România, de cinci ori mai puţini cardiologi intervenţioniști faţă de media europeană

Costul implantării unui dispozitiv Watchman care închide auricula atrială este de 8.000-9.000 de euro „CNAS nu susține absolut nimic și chiar dacă ar completa, suma ar fi atât de mică încât nici nu ar merita efortul. Activitatea medicală în România este tratată ipocrit, nu este văzută ca o afacere, ceea ce este. Un dispozitiv de acest gen, odată implantat unui om, acesta rămâne om până la sfârșitul vieții când moare de bătrânețe, nu riscă să ajungă o legumă întreținută de familie, cum sunt cei care fac accident vascular”, a explicat dr. Lucian Zarma, medic primar cardiologie intervențională, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”. Acesta a mai menționat că în România profesează aproximativ 80 de cardiologi intervenționiști, în condițiile în care am avea nevoie de cinci ori mai mulți pentru a ne apropia de media europeană.

Fibrilatia atrială(FiA) este cea mai frecventă aritmie (ritm anormal al inimii), afectând peste 6 milioane de oameni, majoritatea având vârsta peste 65 de ani. Întrucât speranța de viață este din ce în ce mai mare, se estimează că numărul persoanelor afectate de fibrilație atrială să crească. Afecțiunea se caracterizează printr-o activitate electrică atrială rapidă, haotică. În fibrilația atrială semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii să fibrileze. O inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atât de mult sânge că una normală. Fibrilația atrială crește riscul pentru accidentul vascular cerebral (AVC).Trebuie menționat că, asociat cu sindromul Wolff-Parkinson-White, Fia poate determină frecvențe cardiace foarte mari și poate degenera în fibrilație ventriculară, care este o aritmie potențial letala.

Tehnica de ablația implică distrugerea celulelor cardiace anormale, responsabile de generarea aritmiilor, utilizând catetere (tuburi subțiri, lungi, flexibile) introduse prin abord venos, până la nivelul inimii, unde, după identificarea zonei anormale vor elibera energie cu producerea de mici leziuni. Ablația cu cateter reprezintă o metodă de tratament minim invazivă, cu un profil de siguranță crescut, utilizată pentru diferite tahiaritmii (ritmuri rapide și anormale ale inimii). Se practică sub anestezie locală, așa încât în timpul intervenției pacientul nu va simți nimic, iar după intervenție se administrează medicamente antialgice la nevoie. Ablația cu radiofrecvență (ARF)se efectuează sub sedare ușoară și anestezie locală. Se va face o mică incizie în septul interatrial pătrunzând în acest fel în atriul stâng, locul de vărsare al celor 4 vene pulmonare, unde se identifică cel mai frecvent situsurile responsabile de apariția Fia. Situsurile responsabile vor fi identificate printr-o tehnică specială, de a€œmapping”. Cateterul utilizează o sursă de energie, precum: energie radiofrecvență (unde radio), criotermie, energie laser (unde ușoare), pentru a crea o leziune la acest nivel, blocând astfel acest circuit care generează fibrilația atrială. Această procedură se numește izolarea venelor pulmonare și este cea mai frecventă procedură de ablație cu radiofrecvență utilizată în cazul Fia. În cadrul aceleiași proceduri medicul poate aplica energie de radiofrecvență la nivelul unei zone din atriul drept, care stă la originea unei alte tulburări de ritm, flutterul atrial, frecvent întâlnită la pacienții cu Fia.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.