Acum câțiva ani, un bancher prelua conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate a Județului Bacău. Cu ce probleme se confruntă, ce și cum se împart banii asiguraților la nivel local și ce priorități stau pe agenda autorităților, într-un interviu cu Marius Savin, președinte director general al CJAS Bacău.
Cum vedeți prioritățile în asistența medicală din România?
Pacientul trebuie pus în centrul tuturor politicilor. Apoi, trebuie să facem conexiunile necesare între sănătate și mediu, muncă, educație și să comunicăm publicului aceste legături. Pentru un sistem de sănătate european funcțional, avem nevoie de echitate și coeziune socială.
În acest moment unul dintre principalele obiective ale sistemului public de asigurări de sănătate este creșterea accesului la medicamente și servicii medicale. Se au în vedere măsuri care să minimizeze riscul de discontinuitate a medicamentelor esențiale, concomitent cu facilitarea accesului pacienților cu afecțiuni grave la medicamente noi, inovative. În ultimele luni au fost introduse zeci de substanțe active noi pe lista medicamentelor compensate și gratuite – unele necondiționat, altele condiționat de încheierea contractelor cost-volum.
Cu ce probleme vă confruntați la CAS Bacâu?
În afara problemelor accidentale ale platformei informatice, CAS Bacău își desfășoară activitatea în condiții optime. Cei 62 de funcționari publici, cu o vechime medie în sistemul public de asigurări de peste 10 ani, reușesc să gestioneze ireproșabil relația cu cei 482.000 de asigurați și cu furnizorii de servicii medicale.
Îngrijirile medicale la domiciliu fac economii importante – se plăteşte 50 lei/ zi, comparativ cu 1500-1800 lei/ zi pentru o zi de internare. De ce sumele alocate pentru acest tip de serviciu sunt mici?! Există apoi mari diferenţe între sumele alocate judeţelor. Pe ce principii sunt alocate?
Tarifele serviciilor medicale, în general, se stabilesc prin negociere între reprezentanții patronatului, pe domenii de asistență medicală, și CNAS.
În fiecare zi în presă sunt dezbătute probleme legate de sănătate – se cheltuie sume importante cu îngrijirile medicale în străinătate, în condiţiile în care medicina românească este recunoscută pentru buna pregătire a medicilor români.
În ultimii ani dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România a crescut semnificativ, împreună cu foarte buna pregătire a medicilor, fapt recunoscut și prin apetitul statelor membre UE, dar și extracomunitare, pentru medicii români, ceea ce a făcut ca foarte multe patologii să poată fi tratate și la noi. Ceea ce trebuie schimbat sunt percepția și încrederea că sistemul medical local este unul performant, fără a exagera exemplele negative, care sunt în orice sistem medical.
Multă vreme problema imunoglobulinelor a fost în prim-plan; aceste produse sunt obţinute din plasma umană, iar statul român o exportă o exportă la prețuri modice şi importă la preţuri foarte mari imunoglobulinele. Ungaria, de exemplu, este producător.
Criza imunoglobulinei, a produselor derivate din sânge și plasmă, a fost rezolvată și prin prelungirea scutirii de taxa clawback până în ianuarie 2021, facilitate inițiată în 2017.
Care sunt programele care ar necesita o mai mare atenţie din partea CAS?
În prezent derulăm 11 Programe Naționale de Sănătate (PNS), cel mai nou fiind cel de radioterapie, cu echipamente de ultimă generație și specialiști din Spitalul Județean. Eliberarea medicamentelor pentru bolile cuprinse în PNS se face prin intermediul majorității farmaciilor din județul Bacău pentru 13 programe.
Pentru a acoperi o gamă și mai mare a patologiilor foarte frecvente la toate vârstele, ar fi necesară accesarea Programului național de boli cardiovasculare și a Programului de tratament al bolilor neurologice.
Câteva date statistice privind activitatea medicală din Bacău?
O să vă prezint câteva date aferente Programelor Naționale de Sănătate. Derulăm contracte cu trei spitale publice – Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești și Spitalul Municipal Onești – cu trei centre private de dializă – Fresenius Onești, Fresenius Bacău și Malp Moinești), și cu 67 de farmacii cu care sunt încheiate contracte specifice pe Programele Naționale de Sănătate.
Valoarea cheltuielilor cu medicamentele și materialele sanitare este de peste 85.500 mii lei anual. Ca să ne facem o idee privind cheltuirea banilor prin programele naționale, dacă pe consumul de medicamente “curente” (din listele A, B, C1, C3 și D) în ultimii trei ani vorbim de o cheltuială de 114.271 mii lei în 2016, de 80.184 mii lei în 2017 și de 94.347 mii lei în 2018, consumul total de medicamente și materiale sanitare înregistrat în aceeași perioadă în cadrul Programelor Naționale de Sănătate a fost de:
- 76.274 mii lei în 2016;
- 81.500 mii lei în 2017;
- 85.571 mii lei, în 2018.
Trendul este în creștere și în 2019, pe o situație realizată în primul semestru al acestui an.
În Bacău, bolnavii beneficiază de nouă Programe Naționale de Sănătate (PNS), pentru următoarele tratamente:
- Programul Național de Oncologie asigură tratamentul cu citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creștere și inhibitori de osteoclaste, în spital și ambulatoriu. Numărul de bolnavi țintă la nivel național este de 126.500 pacienți/an, cu un cost mediu/bolnav/an de 12.002 lei.
În județul Bacău s-au înregistrat în ultimii trei ani:
– 2.223 de pacienți, pentru care s-au alocat prin programul național 23.788 mii lei (2016)
– 2.174 de pacienți, cu un cost total de 18.911 mii lei (2017)
– 2.294 de pacienți, care au beneficat de tratamente de 18.953 mii lei (2018).
În semestrul I 2019 s-au înregistrat 1.836 de pacienți, cu un cost mediu/ bolnav tratat de 5.070 lei. În 2018 s-au tratat și 49 bolnavi cu medicamente care fac obiectul unor contracte cost-volum. Aceste contracte sunt pentru moleculele nou introduse și despre care se presupune că au o eficiență mai mare decât tratamentul clasic. Costul mediu pentru fiecare bolnav a fost, numai anul trecut, de 85.694 lei.
- Programul Național de Diabet asigură tratamentul cu insulină (de diferite tipuri) pentru bolnavii diagnosticați cu diabet, testele pentru diabet pentru copii și adulți, evaluarea periodică prin dozarea hemoglobinei glicozilate, asigurarea pompelor de insulină și montarea lor etc. Numărul de pacienți înscriși în PNS-diabet a crescut foarte mult în ultimii 10 ani, de la circa 5.000 în 2008, la 20.756 în 2016, la 21.928 în 2017 și la 23.165 în 2018. În prima jumătate a anului 2019 sunt înscriși în acest program 22.135 de pacienți băcăuani – aproape cât totalul pacienților din anul trecut, dar vor mai fi intrări noi.
- Programul Național de dializă asigură serviciile medicale de dializă, medicamentele, materialele sanitare și transportul dus-întors de acasă la centru pentru bolnavii cu insuficiență renală cronică și care au nevoie de dializă. La nivel național sunt 13.012 pacienți incluși.
În Bacău, în 2016 au fost 432 de pacienți, pentru care s-au asigurat prin program 26.904 mii lei, în 2017 au fost 533 de pacienți pentru care s-au alocat 30.931 mii lei, iar în 2018 pentru 546 de bolnavi 32.668 mii lei. În prima jumătate a lui 2019 sunt înregistrați deja 476 de pacienți. Costul unei ședințe de hemodializă este de 496 lei. Un pacient cronic face în medie 13 ședințe de hemodializă pe lună, rezultând un cost lunar /pacient de 6.448 lei.
- Programul Național de Ortopedie se desfășoară în Bacău doar pentru adulți. Spitalele aflate în contract sunt Spitalul Județean Bacău, Spitalul Municipal Moinești și Spitalul Municipal Onești. Anul trecut au beneficiat de endoprotezare 246 pacienți, cu un cost mediu/dispozitiv/an de 3.667 lei. Tot în 2018, în cele trei spitale au fost implantate 114 proteze totale de șold și 19 proteze de genunchi. În 2019 au fost implantate 146 de endoproteze, cu un cost mediu/bolnav de 5.079 lei.
- Programul Național de Hemofilie și Talasemie asigură prin farmacia din Spitalul Județean Bacău medicația și tratamentul specific pentru prevenția și tratarea accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie. Se asigură și componenta profilactică continuă, și componenta “on demand” a accidentelor. Am asigurat tratamentul pentru 10 bolnavi în 2016, 11 în 2017 și 12 în 2018, dintre care 4 pentru profilaxie și 8 pentru “on demand”. Costul mediu/ pacient/ an este de 86.854 lei. În primul semestru 2019 sunt monitorizați 4 pacienți pentru profilaxie și 5 pentru “on demand”.
- Programul Național de Boli Rare; există aproape 7.000 de diagnostice definite ca boli rare. Majoritatea bolilor genetice sunt rare, dar nu toate bolile rare sunt genetice. Există boli infecţioase foarte rare, de exemplu, dar şi boli autoimune şi cancere rare. În județul Bacău sunt monitorizate: boala Fabry (o boală genetică de metabolism) – 1 caz (23 de cazuri în toată țara), sindromul Hurler (boală datorată deficitului unor enzime) – 1 caz (6 cazuri în țară), afibrinogenemia congenitală – 1 caz (va fi preluat de CJAS Iași, pacienta e studentă; boala afectează sistemul sangvin; mai sunt alte 2 cazuri diagnosticate în țară), sindromul de imunodeficiență primară – 1 caz (o boală a sistemului imunitar), angioedemul ereditar (o boală genetică) – 2 cazuri, mucoviscidoza – 14 cazuri (o boală ce afectează mai ales plămânul și pancreasul) și scleroza laterală amiotrofică (boală neurologică) – 11 cazuri. Costul mediu pe pacient/an în 2018 a fost de 70.350 lei.
- Programul Național de Radioterapie asigură serviciile de radioterapie, de tip ortovoltaj, cobaltoterapie, radioterapie cu accelerator liniar 2D, cu accelerator liniar 3D, radioterapie IMRT și brahiterapie. Din 2017, această procedură se efectuează în Compartimentul de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Bacău, ce asigură 2 tipuri de radioterapie, respectiv 3D și IMRT. Aceste servicii sunt și cele mai complexe tehnologic, la acest moment, în piața serviciilor de radioterapie. Costul de iradiere este de 320 lei/ședință pentru 3D și 640 lei/ședință pentru IMRT. Pentru comparație, ședința de cobaltoterapie este 144 lei, iar radioterapia 2D este 180 lei. În 2018, au beneficiat de radioterapie 302 pacienți (în 2017 doar 91, în condițiile în care aparatul a fost dat în funcțiune în luna iulie), din care 82 pacienți cu radioterapie 3D și 220 pacienți cu radioterapie IMRT. În 2019, numai în primul semestru s-au tratat 40 de pacienți cu radioterapie 3D și 184 prin radioterapie IMRT.
- Programul Național de Transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. Pacienții care au beneficiat de transplant de organ au nevoie de un tratament permanent care să preîntâmpine respingerea. Gradul de compatibilitate al organului transplantat cu pacientul determină costul lunar cu medicația. Grupul țintă național cu bolnavii tratați post-transplant este de 3.787. În județul Bacău, în ultimii trei ani, sunt în medie aproximativ 100 de pacienți care beneficiază lunar de imunosupresoare. Costul mediu anual/pacient este de 10.592 lei.
- Programul Național de Boli Endocrine. CJAS Bacău are în evidență 225 de bolnavi cu osteoporoză și 482 diagnosticați cu gușă prin tireomegalie din cauza carenței de iod. Costul mediu/bolnav cu osteoporoză este de 127,28 lei. Costul mediu/bolnav cu gușă este de 1,63 lei.
Începând cu octombrie 2018, Casa de Asigurări de Sănătate Bacău a fost inclusă între cele 12 instituții care monitorizează tratamentul hepatitei cu medicație specifică contractelor cost-volum-rezultat. În esență, plata medicamentelor interferon-free se face după ce rezultatul pozitiv este confirmat de o comisie națională. În județul Bacău, până la 30 iunie 2019 (semestrul I) au fost înscriși în program 634 de pacienți. Deja 110 dintre ei au primit confirmare de negativare totală a bolii, iar pentru 7 pacienți s-a întrerupt tratamentul pentru că analizele au arătat că nu mai există boala. Până acum, procentul de reușită este de peste 93%. Pentru medicația necesară celor 110 pacienți vindecați se va achita suma de 14.460.540 lei.
Ce proiecte și realizări aveți de când ați preluat conducerea CAS Bacău?
În primul rând mi-am propus și am reușit să monitorizez atent cheltuirea banului public, o derulare a relațiilor cu asigurații bazată pe respect, dar și cu cei care vor să devină asigurați, transparență în relația cu furnizorii de servicii medicale, astfel încât să ridicăm gradul de satisfacție al pacienților și să creștem încrederea în sistemul medical local, o bună comunicare pentru creșterea conștientizării oamenilor asupra drepturilor legale pe care le au.
În ce măsură experiența de bancher vă ajută?
Într-o bancă de top, ca cea al cărui business local l-am manageriat, fundamentul este construit în jurul echipei – oameni dedicați, implicați, atent pregătiți – care trebuie să asigure servicii de înaltă calitate clienților, de la persoane fizice la mari companii, un principiu pe care l-am aplicat fără echivoc în viața profesională.
Un alt principiu dobândit în meseria de bancher este buna gestionare a banilor astfel încât să ajungă acolo unde trebuie, cu maxim de randament, în condițiile construirii unor fluxuri optime și a unor responsabilități clare și corecte.
Bugetul CAS Bacău acoperă nevoile asiguraților din județ? Cât este de mare?
Pentru 2019 estimăm un buget de 1 miliard de lei – 765 mil. lei destinați serviciilor medicale, medicamentelor, dispozitivelor, îngrijirilor medicale la domiciliu, transportului sanitar neasistat și derulării Programelor Naționale, 200 mil. lei destinați acoperirii diferențelor salariale din spitalele publice și 67 mil. lei destinați asistenței sociale. Previzionăm a fi cel mai mare buget derulat până acum, acoperitor pentru nevoile de servicii medicale ale asiguraților din sistemul public de asigurări sociale ale județului BACĂU.
Considerați că banii asiguraților sunt cheltuiți eficient?
Banii asiguraților sunt cheltuiți eficient. Derularea contractelor este monitorizată permanent de o echipă de 27 funcționari publici, la care se adaugă Corpul de Control al CAS Bacău, format din 6 persoane care au exclusiv ca sarcină verificarea derulării contractelor în bune condiții, conform unei tematici prestabilite sau la sesizarea cetățenilor.
Ce vă propuneți în viitor?
Un management performant, având în centrul atenției asiguratul, schimbarea percepției negative, de multe ori induse în mod voit, asupra sistemului medical local, care prin investițiile făcute, nivelul de salarizare al personalului medical, know how-ul managerial, au condus la alinierea serviciilor la standardele europene. Și nu sunt puțini oamenii care ne spun că sunt mai bine tratați în România decât în alte state.
În plus, împreună cu colegii ne-am implicat într-o acțiune de ajutorare a copiilor cu dizabilități internați în secția de pediatrie a Spitalului Județean Bacău. Comunitatea are nevoie de astfel de acțiuni de caritate și îmi doresc să punem în practică și alte proiecte similare.