Mărțișorul turcoaz atrage atenția asupra prevenției infecției cu HPV

0

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a infecției cu HPV, Asociația Mame pentru Mame, organizație neguvenamentală dedicată drepturilor mamelor și copiilor la servicii de sănătate și prevenție accesibile, realizează un manifest pentru viață agățând 1805 de fire de mărțișor alb-turcoaz pe gardul Spitalului Colțea, pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin.

Asociația Mame pentru Mame îi îndeamnă astfel pe toți cei care trec mâine pe lângă spitalul Colțea, femei și bărbați, să acorde un moment de reflecție pe marginea acestei teme de sănătate publică, să se informeze din surse de încredere și, dacă au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, să stea de vorbă cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV pentru a le proteja când vor deveni adulți.

„Trăim vremuri grele și pline de incertitudine, vremuri în care avem nevoie de soluții, de grijă, de siguranță. Traversăm o criza internațională ce ne-a unit le nivel european și la fel de uniți putem fi cu anumite probleme care încă răsună în fundal și necesită atenția noastră. În contextul actual, poate este mai important decât oricând sa reiterăm importanța prevenției și să ne aplecăm asupra problemelor mari de sănătate care pot influența realitatea noastră și a viitoarelor generații. Iar problema cancerelor cauzate de infecția cu HPV merită toată atenția noastră. România are toate instrumentele cu ajutorul cărora generațiile viitoare ar putea trăi fara riscurile și suferința cauzate de HPV. Ține de noi toți să contribuim la viitorul acesta pentru copiii noștri. Mesajul meu pentru părinți este să ceară vaccinarea anti-HPV medicului de familie, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani”, declară Ana Măiță, Președintele Asociației Mame pentru Mame.

Pe 4 martie are loc și o dezbatere online găzduită de Ana Măiță la care vor participa experți din domeniul sănătății, reprezentanți ai autorităților, dar și părinți. Dezbaterea are rolul de a redeschide public conversația despre cât de important este să continuăm consolidarea programului de vaccinare anti-HPV în România, despre toate riscurile asociate infecției cu HPV și despre mijloacele de prevenție. Evenimentul este transmis live pe pagina de Facebook a Asociației Mame pentru Mame.

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.

La nivel mondial, infecția cu HPV cauzează anual peste 630.000 de cazuri de cancer în rândul femeilor și 60.000 de cazuri de cancer în rândul bărbaților. Infecția cu HPV este implicată în peste 95%  din cazurile de cancer de col uterin, în aproape 90% din cazurile de cancer anal și aproximativ 70% din cancerele orofaringiene și este responsabilă și de aproximativ 70% din cazurile de cancer vulvar, vaginal sau penian.

România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba de unul din puținele tipuri de cancer prevenibile. În fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani. În România, mor anual peste 1800 de femei din cauza cancerului de col uterin, deși cele circa 5 decese în medie pe zi ar putea fi prevenite.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.