Prețul vaccinurilor esențiale a crescut enorm în ultimii ani, ceea ce face ca anumite țări să nu își poată permite imunizarea completă a copiilor, avertizează organizația Medecins Sans Frontieres (MSF). Unul dintre rapoartele organizației, citat de BBC, arată că prețul vaccinurilor a crescut de 68 de ori între 2001 și 2014, dar și faptul că industria farmaceutică a ridicat artificial acest preț și că au fost cazuri când unele state vestice au primit prețuri mai bune decât țări mai sărace.
Potrivit raportului, în 2001, costul vaccinurilor împotriva tuberculozei, difteriei, rubeolei, tetanusului și poliomelitei era de 0,67 dolari. De atunci, vaccinuri împotriva hepatitei B, rotavirusului, bolilor pneumococice și papilomavirusului uman au fost adăugate programelor de vaccinare, însă costul a crescut la 45,59 de dolari pentru fiecare copil.
Rohit Malpani, reprezentant al MSF citat de BBC, a subliniat că trebuie să existe o mai mare transparență în legătură cu costurile de producere a vaccinurilor, raportul citând un caz în care spitale din Maroc au plătit mai mult pentru o doză de vaccin decât Franța.
MSF a arătat că prețul vaccinului pneumococic apărut recent pe piață reprezintă 45% din costul unei imunizări complete a unui copil în țările sărace.
“Este timpul ca GSK și Pfizer să contribuie la a face vaccinurile mai accesibile pe termen lung în anumite țări”, a spus Rohit Malpani. MSF solicită companiilor să reducă prețul vaccinului la 5 dolari per copil.
Țările cu venituri mijlocii, cele mai afectate
Țările cele mai sărace au programele de imunizare susținute de Alianța pentru vaccinare Gavi, MSF avertizând că mai degrabă țările cu venituri mijlocii sunt cele mai afectate de prețul vaccinurilor. În plus, dezvoltarea presupune că multe țări vor pierde susținerea Gavi, cum se va întâmpla cu Angola anul următor când costul vaccinării va crește cu 1.500%, estimează MSF.
Companiile farmaceutice se justifică prin costurile de producție
Ca răspuns, Pfizer a afirmat că prețul Prevenar 13, vaccinul pneumococic reflectă faptul că este unul dintre produsele biologice cele mai complexe dezvoltate vreodată. Pentru fiecare dintre cele 13 componente individuale este nevoie de un proces separat de purificare, conjugare și testare. Durează mai mult de doi ani pentru obținerea unei tranșe de Prevenar 13 pentru că se fac aproximativ 500 de teste separate de calitate, este nevoie de numeroase locații de producție și de sute de profesioniști. GSK a subliniat că aproximativ 80% dintre toate vaccinurile pe care le produce, inclusiv cel pneumococic sunt oferite țărilor în dezvoltare cu un discount substanțial față de prețurile vestice. Pentru țările susținute de Gavi, prețul vaccinului este redus astfel încât compania își acoperă doar costurile, a spus GSK, iar reducerea suplimentară ar însemna amenințarea capacității de a oferi vaccinul către aceste țări pe termen lung.