Dr. Mircea Olteanu, prim vicepreşedinte al Asociaţiei Spitalelor din România, şi Maria Vasilescu, director general Tarus Media, s-au întâlnit în februarie, la Geneva şi Ferney‑Voltaire, cu reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale din domeniul medical, în scopul stabilirii de parteneriate şi al unui schimb de experienţă. În urma acestor întâlniri, specialişti de nivel internaţional au confirmat participarea în cadrul a două manifestări importante pentru sistemul de sănătate românesc: conferinţele e-Health Congress 2010 şi Chronic Disease & Health Management, organizate în acest an la Bucureşti de Tarus Media şi Asociaţia Spitalelor din România.
La Geneva, zona dedicată instituţiilor internaţionale este relativ restrânsă, dar foarte bine organizată. Clădirile, sedii ale unor organisme de nivel mondial, sunt impunătoare şi bine semnalizate, iar mijloacele de transport vin “ceas”, la câte un minut distanţă. Trecerea din Geneva (Elveţia) în Ferney-Voltaire (Franţa) se face pe “nevăzute”, cu un autobuz care costa 3 euro şi care afişează cuminte următoarea staţie.
Preşedinţi sau Directori Generali, reprezentanţi ai unor instituţii de nivel internaţional, sunt relaxaţi şi bucuroşi să se întâlnească, să discute şi să iniţieze colaborări cu invitaţi din România.
Vizita la sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a fost impresionantă. Geneva asigură transport special pentru sediul OMS, iar în clădire este greu de pătruns în mod normal. Odată ce am trecut de filtrele de securitate, parterul clădirii – un spaţiu imens cu biblioteci, centre de informare şi cafenele – se dovedeşte extrem de prietenos. Pe pereţi este ilustrată istoria instituţiei, prin fotografii de mari dimensiuni cu preşedinţii succesivi ai OMS.
Am fost primiţi de responsabilul pe Health Promotion din cadrul diviziei de Boli Cronice, Galea Gauden, un maltez ce a lucrat în cadrul reprezentanţelor OMS din toată lumea, cu excepţia celei din ţara sa. Discuţiile au fost centrate pe necesitatea unor politici coerente de sănătate şi pe nevoia întăririi cooperării între ţările cu experienţă şi cele aflate la început, pe diferite domenii.
Federaţia Mondială de Cardiologie (World Heart Federation – WHF)
WHF este partenerul principal non-guvernamental al OMS în prevenirea şi controlul bolilor cardio-vasculare. Federaţia are un board format din cardiologi din toate colţurile lumii şi directori de fundaţii de cardiologie. În 2010, unul din proiectele principale ale Federaţiei este organizarea Congresului Mondial de Cardiologie care va avea loc la Beijing în luna iunie. Accentul se va pune pe caracterul complementar al ştiinţei şi pe mobilizarea publică.
Mesajul principal este de a arăta că prin îngrijirea adecvată a pacientului, prin eforturi individuale şi comunitare, bolile cardiovasculare pot fi prevenite.
-Asociaţia Mondială Medicală (World Medical Association – WMA)
WMA este organizaţia ce serveşte umanitatea prin impunerea celor mai înalte standarde în domeniul medical. Este o organizaţie internaţională care reprezintă drepturile şi interesele medicilor din toată lumea. A fost fondată în 1947, când medici din 27 de ţări s-au întâlnit la Prima Adunare Generală de la Paris. WMA oferă îndrumare etică, prin declaraţii, reglementări şi ajutând astfel asociaţiile naţionale medicale, precum şi guverne şi organizaţii din întreaga lume.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica
Maria Vasilescu, director general Tarus Media