MedicalStudent.ro – de la o iniţiativă studenţească îndrăzneaţă la un proiect naţional de succes

0

Promovând o educaţie medicală de calitate şi excelenţa în medicină, MedicalStudent.ro – prima revistă naţională de ştiinţă medicală pentru studenţi a devenit, la patru ani de la lansare, un proiect editorial şi social de referinţă pentru studenţii la medicină din România şi Republica Moldova. >>>

Revista este susţinută de o comunitate virtuală ce poartă rolul de incubator de idei pentru modernizarea sistemului de învăţământ medical. Scopul MedicalStudent.ro este de a-i ajuta pe viitorii medici să descopere ce este medicina bazată pe dovezi şi ce semnificaţie are expresia „publish or perish”.

Proiectul vine în sprijinul studenţilor şi medicilor rezidenţi cu proiecte de e-learning extrem de utile (atlasul de histopatologie –http://morfopat.medicalstudent.ro, atlasul de farmacognozie – http://farmacognozie.medicalstudent.ro, platforma www.epathology.ro).

Cel mai important dintre acestea este platforma pentru studiul anatomiei patologice, ePathology.ro, lansată în mai 2010. Aceasta cuprinde un suport complet de curs şi lucrări practice şi un modul de telediagnostic, promovând un concept insufi­cient dezvoltat până acum în România, telemedicina. Platforma a fost actualizată la un an de la lansare cu primul curs de patologie medico-legală din România şi este optimizată constant cu materiale de macro şi microscopie, imunohistochimie, biologie moleculară şi cazuri clinice.

Conceptul pe care se bazează  platforma îi aparţine dr. Andrei Popescu, medic rezident ortopedie şi traumatologie, care a iniţiat proiectul în anul IV de facultate şi l-a finalizat doi ani mai târziu. Ideea proiectului a fost consecinţa reacţiilor studenţilor, stârnite ca urmare a lipsei materialelor de studiu necesare pentru pregătirea în anatomie patologică şi histopatologie. Coordonatorul ştiinţific şi autorul materialelor didactice utilizate este dr. Mihai Ceauşu, medic specialist Anatomie Patologică, şef secţie anatomie patologică INML „Mina Minovici”, şef de lucrări Catedra de Anatomie Patologică UMF “Carol Davila”.

Grupul ţintă al platformei ePathology.ro este reprezentat de practicieni de diverse specialităţi, medici patologi, rezidenţi în patologie şi studenţi. Statisticile făcute în perioada sesiunii au demonstrat succesul scontat: peste 7000 de vizitatori unici, mai mult decât o promoţie naţională de studenţi de anul III şi peste 42.000 de pagini vizualizate.

Echipa MedicalStudent.ro este formată din 20 de studenţi, însă anual se măreşte cu zeci de colaboratori, studenţi valoroşi identificaţi atât la congresele medicale, cât şi prin concursurile de articole şi cazuri clinice organizate de MedicalStudent.ro.

MedicalStudent.ro premiază constant excelenţa în medicină, fiind partener media şi ştiinţific la majoritatea congreselor studenţeşti de medicină din marile centre universitare (Iaşi – Congressis, Cluj – Medicalis, Bucureşti – CNSTM, Chişinău – Medespera etc).

În 2010, MedicalStudent.ro, alături de Fundația Gerota, a acordat un premiu de excelenţă unui student la medicină, în cadrul Galei Medica Academica, organizată de Tarus Media, sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Impactul pozitiv şi succesul proiectelor MedicalStudent.ro reprezintă confirmarea faptului că şi în România există studenţi şi tineri medici de excepţie, dornici să investească idei, creativitate şi energie în dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemului educaţional medical românesc. MedicalStudent.ro are rolul de a-i descoperi, a-i promova şi de a-i ajuta să‑şi transpună ideile în soluţii concrete de modernizare a şcolii medicale româneşti.

Munca depusă pentru iniţierea şi dezvoltarea MedicalStudent.ro şi a proiectelor adiacente a fost răsplătită prin numeroase premii şi acreditări obţinute, însă cel mai important este feedback-ul primit de la studenţi şi cadre didactice:

•  Cristina Enache, student anul IV UMF Bucureşti: „La primul curs de anatomie patologică din anul III, când am văzut că nu ni se prezintă nicio poză de microscopie, am crezut că examenul va fi din start un eşec, însă asistenţii ne-au recomandat ePathology.ro şi s-a dovedit a fi exact ceea ce aveam nevoie. Acum, în anul IV, ne întâlnim la aproape fiecare stagiu cu noţiunile de anatomie patologică şi continuăm să învăţăm de aici.”

•  Radu Braga, as. univ. dr. UMF Bucureşti: „Îmi face o deosebită plăcere să aud de astfel de initiaţive constructive, m-am uitat cu mult interes pe site: obiective bine alese, arată foarte bine şi promite să crească.”

•  Ana – Maria Vrâncianu, student anul IV UMF Iaşi: „Prin MedicalStudent.ro am văzut că pot învăţa multe de la colegii mei, pentru că suntem un grup de studenţi cu idei şi abordări diferite. Uneori, o abordare din partea unui student e ceva mai „refreshing” decât dacă vine din partea unei persoane deja în domeniu.” <<<

About Author

Andreea Motoc

Comments are closed.