MedicalStudent.ro schimbă mentalități în învăţământul local

0

Un proiect inedit: platformă educaţională pentru studiul anatomiei patologice

Interviu cu Andrei Popescu, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, coordonatorul proiectului naţional www.MedicalStudent.ro

MedicalStudent.ro, ca leader de piaţă, promovează calitatea în medicină şi în învăţământul medical, iar membrii echipei vor fi “nevoiţi”, ca și până acum, să îşi vadă de viaţa de student sau de propria specializare. Activitatea de revistă poate îmbunătăţi astfel programul zilnic de învăţare, aducând noutăţi ce nu se găsesc în manuale, stimulând curiozitatea studenţilor în domeniile pe care le studiază, concomitent, la stagii şi la cursuri.  Publicarea de articole ştiinţifice face parte din profesia fiecărui medic (după deviza “Publish or perish”), iar studenţii ar trebui să se obişnuiască încă de pe băncile facultăţii cu această activitate. Deci da, voi avea o cariera în domeniul chirurgiei reconstructive, dar voi fi mai specific cu programele educaţionale coordonate sau implementate de mine, o să mă adresez strict în domeniul meu.

Andrei P– Eşti iniţiatorul unuia dintre cele mai îndrăzneţe proiecte dedicate studenţilor la medicină, proiect pentru care ai primit şi anumite premii. Care au fost premisele pentru acest concept ?

– Sunt un student ce face parte dintr-o generaţie de tranziţie, o perioadă în care, de la an la an, ni s-au promis schimbări şi reforme ale învăţământului. Reformele fără fond şi frustrarea m-au îndemnat să iniţiez un proiect care să urmeze dorinţele colegilor mei. Studenţii MedicalStudent.ro sunt tineri ce văd medicina ca pe o disciplină realistă, dar umanistă în acelaşi timp. Flexibilitatea şi dorinţa de a cunoaşte mai mult au fost lăsate la o parte de multe decenii, studenţilor nu li s-a făcut cunoscut conceptul de implicare activă în procesul de învăţare, nu le-au fost stimulate curiozitatea şi simţul practic. MedicalStudent lup-tă cu comoditatea şi blazarea învăţământului medical, venind în ajutor cu proiecte de
 e-Learning, concursuri interactive şi articole de cultură medicală. Sper ca pe viitor să reuşim să schimbăm mentalitatea studenţilor, dar şi a profesorilor noştri.

– Care sunt planurile de dezvoltare pentru acest an ?

De aproape doi ani lucrez la o platformă educaţională completă pentru studiul anatomiei patologice. Ea cuprinde un suport complet de curs şi pentru lucrările practice, dar şi un sistem de telediagnostic în scop educaţional, pentru tinerii rezidenţi în această specialitate. Nu am să dau detalii suplimentare pentru că stric surpriza, vă spun doar că sunt materiale adunate în şapte ani de la INML şi Institutul „Victor Babeş”. Platforma se va alătura celorlalte două programe de e‑Learning, concepute de studenții echipei MedicalStudent.ro, Atlasul de Farmacognozie (http://farmacognozie.medicalstudent.ro) și Atlasul de Histopatologie (http://morfopat.medicalstudent.ro); sper ca totul să se realizeze cel mai târziu în aprilie, anul acesta. Urmează să organizăm un eveniment naţional de promovare a tinerilor cercetători şi a studenţilor implicaţi în acţiuni de voluntariat.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Interviu realizat de Johana Toma, redactor

About Author

Medica Academica

Comments are closed.