Medicament care limitează efectul anticoagulantelor orale în caz de urgență

0

IMG_2574Medicii au acum la dispoziție posibilitatea de a reduce rapid efectul medicației de anticoagulare la pacienții care au nevoie de proceduri de urgență sau în cazul unei hemoragii scăpate de sub control, prin intermediul unui agent specific pentru anticoagulantele orale non-antagoniste vitamina K. Acesta a fost lansat recent în Europa Centrală și de Est, în cadrul Anticoagulation Academy Scientific Meeting care a avut loc la Viena, de către compania producătoare, Boeringer Ingelheim.

“Aprobarea Praxbind și disponibilitatea unui agent specific de reversibilitate pentru anticoagulante este un moment care schimbă complet perspectiva în îngrijirea pacienților care au nevoie de tratament anticoagulant”, a spus prof. John Eikelbloom, profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină al Universității McMaster, Canada. „Până acum, lipsa unui agent reversibil specific a pus probleme în momentul în care era necesară anularea rapidă a efectului de anticoagulare. Acum, medicii se pot concentra asupra îngrijirii corecte a  pacientului fără să își facă griji că un anticoagulant ar putea cauza sângerări excesive”, a explicat acesta.

Comisia Europeană a aprobat Praxbind (idarucizumab) la finalul anului trecut. Idarucizumab este primul agent de reversibilitate pentru un anticoagulant oral non-antagonist vitamina K aprobat în UE; acesta se conectează doar la moleculele de dabigatran, neutralizându-le efectul anticoagulant în câteva minute și menținând acest status timp de 12 ore. Dabigatranul este un inhibitor de trombină indicat pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și embolismului sistemic la pacienții cu fibrilație atrială, prevenirea tromboemboliilor la pacienții care suferă o operație de înlocuire totală a șoldului sau a genunchiului.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.