De la începutul pandemiei, specialiștii au căutat medicamente deja existente care să își dovedească eficiența în tratarea Covid-19. Au fost câteva eșecuri: hydroxychloroquina, ivermectina, dar și câteva reușite, cum ar fi dexamethazona. Un studiu realizat recent de Universitatea din Cambridge și Spitalul Addenbrooke, publicat în revista Nature, a demonstrat potențialul preventiv al unui medicament utilizat pentru tratarea unor afecțiuni hepatice – acidul ursodeoxycholic (UDCA), ursodiol.
Cercetătorii au pornit de la faptul că SARS-CoV-2, în toate variantele sale, necesită prezența receptorilor ACE2 pe suprafața celulelor pentru a forma legături. Aceasta este poarta către infecție. Vaccinurile și anticorpii blochează cheia către această poartă – proteina spike și receptorul său de legătură. Dar dacă ar putea fi ștearsă de la început posibilitatea de a exista o ”poartă”?
Autorii au arătat că exprimarea ACE2 este controlată de un anume factor de transcripție numit receptorul X farnesoid (FXR). Reducerea legăturii FXR ar trebui să reducă exprimarea ACE2. Din fericire, acidul ursodeoxycholic (UDCA) reduce nivelurile de FXR și, astfel, expresia ACE2 în celule.
Oamenii de știință și-au început demonstrația arătând că celulele din eprubete erau mai puțin probabil să fie infectate cu SARS-CoV-2 în prezența UDCA. În etapa următoare, au lucrat pe șoareci și hamsteri. Tratați cu UDCA, era mai puțin probabil să se infecteze cu virusul, comparativ cu animalele netratate; de asemenea, prezența ACE2 la nivelul căilor nazale era mai mică.
Mai departe, au utilizat plămâni umani care nu au putut fi folosiți pentru transplant. Aceștia au fost tratați cu un lichid special care i-a menținut viabili și au fost ventilați mecanic. Un plămân a fost expus la UDCA, iar altul a servit drept ”control”. Astfel, autorii au demonstrat că nivelul de ACE2 a scăzut în plămânul tratat cu UDCA, iar când țesutul pulmonar a fost expus la SARS-CoV-2, cel care primise medicamentul a avut niveluri mai mici de infecție virală.
În următoarea etapă, opt voluntari au fost recrutați pentru a li se administra UDCA timp de cinci zile. Nivelurile de receptori ACE2 din căile nazale a scăzut în decursul tratamentului. În final, cercetătorii au analizat efectul epidemiologic. Au examinat un set de date care conținea informații despre mai mult de o mie de pacienți cu boli hepatice care făcuseră Covid-19, dintre care 31 primiseră UDCA. Au ajuns la concluzia că cei care luaseră UDCA au avut un risc mai mic de a fi spitalizați, de a necesita o internare la terapie intensivă sau de a deceda.