Spitalul Clinic Filantropia în colaborare cu Spitalul Universitar din Basel (Elveția) au organizat un curs centrat pe acțiunile care trebuie întreprinse în situațiile de urgență care pot apărea la naștere, cu scopul de a pregăti medicii români să lucreze mai bine în echipă și să comunice mai mult, astfel încât să poată lua decizii rapide în situații critice.
Medicii elveţieni au pregătit 7 echipe, formate din câte un medic și o moașă, care, la rândul lor, vor pregăti în perioada următoare alte echipe. La curs au mai participat și alte 30 de persoane care își desfășoară activitatea în spitalul Filantropia.
Cursul a presupus simularea unor manevre în nașterile dificile și a pus accent pe măsurile care trebuie luate rapid pentru a rezolva diferite probleme.
“Prin acest demers urmărim creșterea calității actului medical și reducrea riscului de accidente materne și fetale la naștere. Este un proiect de pionierat în obstetrică în România. Din păcate nu sunt alocate fonduri pentru acest gen de proiecte educative, însă asta nu înseamnă că nu pot fi realizate când există imaginație și voință”, a spus Prof. Gheorghe Peltecu, directorul spitalului Filantropia.
Proiectul a fost iniţiat cu sprijinul Fundației eMAG, al Fundației Maternitatea Filantropia, al Fundației CEDRU – Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane și al Fundației CRED – Centrul Româno-Elvețian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate.
“Am dorit să ne implicăm și să sprijinim programul de instruire prin simulare, astfel încât experiența împărtășită de medicii elvețieni să ajungă la cât mai mulți medici români”, a declarat Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG. Lansată în octombrie 2012, Fundaţia susține mai multe programe dedicate promovării sportului şi formării profesioniştilor. Partenerii Fundației eMAG sunt BCR, Conviv Media, eMAG, Flanco, Network One Distribution, ServSkills International și SmartPoint.