Medicii de familie spun că refuză să se implice în distribuirea, inscripționarea și gestionarea ulterioară a cardurilor de sănătate pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dorește să le introducă pentru a putea verifica volumul serviciilor medicale acordate pacienților, spunând că acesta se referă la relația directă dintre asigurator și asigurat, și deci e responsabilitatea asiguratorului.
În plus, reprezentanții celor două organizații ale medicilor de familie, Societatea Națională de Medicină a Familiei și Patronatul Medicilor de Familie, spun că medicii sunt deja foarte încărcați cu îndatoriri administrative și gestionarea distribuirii cardurilor de sănătate răpește din timpul, și așa redus, destinat consultațiilor. Pe de altă parte, spun că distribuirea cardului, la care se adaugă inscripționarea, corectarea greșelilor, returnarea cardurilor invalide nu reprezintă servicii medicale.
Medicii de familie sunt furnizori de servicii medicale plătiți de Casa Națională din banii asiguraților, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin două componente, plata per capita și plata per serviciu.
Medicul șef al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Marius Filip, spune că în cadrul plății per capita s-ar regăsi și această obligativitate a medicilor de familie, de a facilita pacientului distribuirea cardului.
“Acest card e o legătură între asigurat și asigurator, între care trebuie să fie și un contract, și ar fi acum o bună ocazie pentru încheierea acestuia. Singura activitate pe care o putem accepta e eliberarea unei adeverințe cu bolile amenințătoare de viață. Categoric nu vom înlocui timpul alocat consultațiilor pentru o activitate administrativă care nu ne privește”, a declarat Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicină a Familiei.
Actuala lege a sănătății, legea 95, a fost modificată prin Ordonanță de Urgență în luna iunie, introducându-se prevederea prin care se stipulează că medicii de familie vor distribui cardul de sănătate. Scopul cardului de sănătate este dovedirea calității de asigurat al pacientului și, apreciază oficialii CNAS, va determina imposibilitatea raportării către CNAS a unor servicii medicale neefectuate. Doina Mihăilă, președinta Patronatului Medicilor de Familie, spune că legea a fost modificată fără să fie asigurată transparența decizională.
Un alt aspect este faptul că medicii ar trebui să își cumpere, pentru 150 – 200 de euro, un aparat de inscripționat carduri, în timp ce plata pe care, conform legii, o primesc pentru distribuirea cardului este stabilită la 5 lei.
Conform legii în vigoare, cardul de asigurat va trebui ridicat de la medicul de familie de către pacient, după ce acesta își va face grupa sanguină și factorul Rh – pe banii lui, pentru că analiza nu e decontată – și după ce va da o declarație notarială dacă vrea să fie donator de organe. Împreună cu pacientul și cu acordul acestuia, medicul de familie ar trebui să treacă pe card bolile amenințătoare de viață – alergii, HIV-SIDA, etc – și apoi să îi dea cardul pacientului. Pacientul ar trebui să îl poate permanent asupra lui.
Deocamdată nu primesc card persoanele sub 18 ani, copiii urmând să fie trecuți pe cardul părinților. Conform lui Marius Filip, cardul ar urma să fie distribuit pe județe, distribuirea lui urmând să se încheie în aproximativ un an de zile.
Alături de rețeta electronică, deja în implementare, și de Dosarul Electronic al Pacientului, cardul de sănătate reprezintă instrumente de control pentru sistemul de sănătate.