Medicii fără rezidențiat vor putea profesa

0

Medicii care nu au luat examenul de rezidențiat vor putea profesa în spitale, această măsură reprezentând o încercare de acoperire a deficitului medical din sistem, a spus Dorel Sandesc, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii  având ca temă proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

“Este normal să acordăm acestor medici dreptul de a-și exercita profesia. După șase ani de facultate, au abilitățile pe care le-au avut medicii dintotdeauna la începutul carierei. Desigur, nu au experiență, dar au un bagaj de cunoștințe care poate fi foarte util și își vor găsi locul în sistem. Pot acorda primul ajutor, pot detecta posibile diagnostice și pot trimite pacientul mai departe la specialist, ar putea fi utili în campaniile de screening, de vaccinare. Deficitul de personal medical din țară nu va putea fi acoperit în totalitate, dar ei reprezintă totuși un număr semnificativ – sunt câteva sute. Sperăm ca în scurt timp să își poată începe munca în sistem”, a spus Secretarul de Stat. În ceea ce privește intrarea în vigoare a listei de medicamente compensate, Dorel Sandesc și-a exprimat încrederea că noul termen -1 mai – ar putea fi unul viabil.

 

Legea privind medicina școlară stagnează

Printre problemele discutate în cadrul dezbaterii a fost și cea a medicinii școlare, ridicată de Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas. “De peste un an și jumătate nu se ia nici o decizie politică în legătură cu medicina școlară. Există un draft de lege care a trecut de Senat și s-a împotmolit la Camera Deputaților. Avem medici din spitale, din DSP-uri încadrați la serviciile de ecarisaj, la spații verzi ca funcționari publici; aceștia ar putea fi în schimb încadrați la medicină scolara”, a spus Marius Sepi. Reprezentantul Federației Sanitas a mai spus că, privitor la prevederea ca spitalele publice să treacă în administrația universităților inclusiv cu imobile, un sondaj realizat în județul Iași arată că 93% din personalul medical este împotriva acestei măsuri si medici din alte regiuni ale tarii impartasesc aceeasi opinie. “Nu cred că suntem pregătiți pentru acest demers în condițiile în care nu s-au rezolvat alte probleme din sistem. Una dintre ele este creșterea veniturilor medicilor – salariile sunt blocate de patru ani!”, a spus Marius Sepi.

 

MS va reglementa prețurile medicamentelor decontate prin programele de sanatate

Dan Zaharescu, secretar general al ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) a arătat că organizația pe care o reprezintă salută inițiativa Ministerului Sănătății de a reglementa prețul medicamentelor decontate prin programele naționale de sănătate. “Acesta este primul pas către un sistem dual de prețuri care să ne ajute să menținem produsele în România, să împiedicăm apariția unui preț foarte mic care ar duce la comerțul comunitar și la rupturi de stocuri întara”, a spus acesta.

Reprezentanții ONG-urilor aflate la dezbatere (Asociația Română Anti-SIDA, Alianța pentru Luptă Împotriva Alcoolismului, Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor) au solicitat eliminarea cerinței ca ONG-urile implicate în programele naționale să aibă statut de utilitate publică, procedura de obținere a acestuia fiind deosebit de complicată și inaccesibilă pentru multe organizații mici, dar cu un important efect la nivel local.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.