Cornelia Scărlătescu, director de Operaţiuni CIG Life Insurance România, a pus bazele şi este preşedinta unei noi asociaţii care reuneşte specialiştii din asigurări de viaţă şi sănătate. De ce o Asociaţie de Underwriting, Medicină şi Daune în Asigurări din România (AUMDAR) şi ce semnificaţie are această asociaţie pentru medicii români, în acest interviu.
Ce este AUMDAR şi care sunt obiectivele Asociaţiei ?
Asociaţia de Underwriting, Medicină şi Daune în Asigurări din România (AUMDAR) a fost înfiinţată în 2010 la iniţiativa unui grup de specialişti în asigurări de viaţă şi sănătate. Grupul de iniţiativă este constituit din membri aparţinând ING, GENERALI, AVIVA, EUREKO, EFG Eurolife, AXA, ASTRA, Institutul de Asigurări şi Pensii, CIG Life Insurance România, GRAWE.
Ce este Underwriting-ul ?
Underwriting-ul sau subscrierea în cazul asigurărilor de viaţă sau sănătate înseamnă evaluarea riscurilor medicale, ocupaţionale, financiare sau de alt tip pe care o companie de asigurări le preia când încheie un contract de asigurare. Underwriterii sunt cei care analizează factorii de risc individuali sau de grup şi stabilesc tariful pentru fiecare acoperire solicitată şi pentru fiecare asigurat la intrarea într-un program de asigurare. În asigurări fiecare piesă din puzzle contează: istoricul familial, antecedentele personale patologice, obiceiuri precum fumatul sau consumul de alcool, ocupaţia, hobby-urile, contextul patologic dar şi cel financiar actual şi, uneori, chiar şi numărul amenzilor de circulaţie… Toate acestea compun profilul actual al riscurilor persoanei care doreşte să se asigure şi proiecţia în timp a evoluţiei lor în următorii ani, pe durata poliţei.
Ce înseamnă medicina de asigurări ?
Medicina de Asigurări (Insurance Medicine) presupune aplicarea statisticii medicale în asigurări, dar implică şi cunoştinţe solide în diverse specialităţi medicale pentru evaluarea potenţialilor asiguraţi. În Occident, acest domeniu este deosebit de dezvoltat şi medicii lucrează în companiile de asigurări şi reasigurări atât la dezvoltarea produselor, cât şi la stabilirea tarifelor. Mai mult, dezvoltarea asigurărilor de sănătate private în pieţele mature implică medicii nu numai în evaluare, dar şi în managementul sistemelor de sănătate, în elaborarea programelor de asigurări private şi în soluţionarea daunelor. Daunele în asigurări înseamnă producerea evenimentului asigurat, ceea ce are ca şi consecinţă întocmirea de către compania de asigurări a unui dosar de daune care va fi analizat şi, consecutiv, se va achita indemnizaţia de asigurare beneficiarilor poliţei.
De ce această Asociaţie ?
În toate ţările cu pieţe dezvoltate există asociaţii profesionale de acest tip, reunind specialiştii de profil. De aceea, ne-am propus să înfiinţăm şi să dezvoltăm şi în România o asociaţie care să sprijine aceste domenii tehnice ale asigurărilor de viaţă şi sănătate şi să promoveze profesiile de underwriter, medic de asigurări sau analist de daune. Prin proiectele noastre am dori să contribuim la dezvoltarea profesională a celor care au ales această carieră sau îşi doresc să cunoască mai multe amănunte despre asigurările de sănătate sau de viaţă, domenii aflate în dezvoltare dinamică şi în România.
Care sunt proiectele Asociaţiei ?
Proiectele în domeniul asigurărilor de sănătate, în special, constau în organizarea de prezentări, programe de dezvoltare, workshopuri şi seminarii împreună cu specialişti de pe plan local sau din străinătate, astfel încât de informaţii şi experienţa lor practică să poată beneficia toţi cei interesaţi. Asigurările private de sănătate în România au un potenţial important atât pentru companiile de asigurări, dar şi pentru clinicile şi spitalele private şi de stat, pentru industria farmaceutică şi pentru orice furnizor de servicii medicale, ca şi pentru orice investitor în sănătate. În domeniul asigurărilor de viaţă, interesul nostru este de a reuni specialiştii şi de a susţine companiile de asigurări pentru a eficientiza activităţile de subscriere, administrare sau daune.
Se pot înscrie în asociaţie medici şi instituţii medicale? Pot participa la proiectele AUMDAR ?
Cu siguranţă că se pot înscrie medicii şi cei implicaţi deja în activitatea de asigurare, dar şi cei care vor să se orienteze spre acest domeniu, în special în asigurările de sănătate.
Există în România specializări ale medicilor în domeniul medicinii de asigurări sau al asigurărilor de sănătate ?
În România încă este un domeniu deficitar. Medicii şi-au completat pregătirea în special prin cursuri susţinute de companii de reasigurare sau ca autodidacţi. Dar sper ca în viitorul apropiat să putem colabora cu instituţii de învăţământ superior medical sau economic pentru a completa acest domeniu şi a aduce plusvaloare specialiştilor şi pieţei româneşti de asigurări de viaţă şi sănătate.
În Occident medicii lucrează în companiile de asigurări atât la dezvoltarea produselor, cât şi la stabilirea tarifelor. Sunt implicaţi nu numai în evaluare, dar şi în managementul sistemelor de sănătate, în elaborarea programelor de asigurări private şi în soluţionarea daunelor.