Medicină şi cultură

0

Autori: Nicolae Bacalbaşa, Diana Popa

Volumul scris de medicul gălăţean Nicolae Bacalbaşa – care a reabilitat umorul în relaţie cu medicina – împreună cu Diana Popa – lingvist cu “preocupări de teoria umorului”, aşa cum este prezentată în Precuvântare  – reînnoadă prin mii de fire, pentru alţii nevăzute, pentru autori permanent dezvăluite, cele două domenii menţionate în titlu, medicina şi cultura.

Volumul este o colecţie de eseuri, prilej de reflecţii şi de reflexii interpretate într-o manieră personală asupra a aproape 100 de subiecte, teme perene sau intrate în conştiinţa publică recentă, de la “Apariţia omului”, “Conştiinţa, uluitoarea ipoteză” şi “Mintea care modelează creierul” la “Păpuşa Barbie şi serialul Dallas”, “McDonaldizarea Americii” sau “Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate”.

“Trebuie să încetăm de a separa natura de cultură: cheia culturii este în natura noastră, iar cheia naturii noastre este în cultură”, îl citează autorii pe filosoful francez Edgar Morin.

“Cultura este modul nostru de a ne construi zilnic”, spune dr. Nicolae Bacalbaşa, arătând că un asemenea curs face conexiunea între medicină şi sfera generală a ştiinţelor omului.

“Am plecat în alcătuirea lucrării de la răspunsul la întrebarea ce anume mi-ar fi plăcut să mi se spună când m-am angajat pe calea numită medicină”, justifică autorul acest demers, util atât celor care acum păşesc pe calea medicinii, cât şi celor care bătătoresc această cale prin munca lor statornică de zi cu zi. Şi care au nevoie de a respira în acest spaţiu comun al ideilor proaspete şi mult mai puţin atinse de limitele impuse de pragmatismul dramatic al sistemului medical românesc.  <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.