Metadona, refugiul controlat al dependenţilor de droguri

0

Dependenţa de droguri constituie o problemă globală în lume. De aceea, nevoia de a implementa programe solide în sprijinul celor ce vor să renunţe la droguri este mai acută decât oricând. Cristian Avram, farmacist al companiei Boots, sediul Oban, Scoţia, ne-a vorbit despre programul de metadonă dedicat dependenţilor de droguri din Marea Britanie, în general, și din Scoţia, în special. >>>

În Marea Britanie, o persoană dependentă de heroină (sau alte opioide), care doreşte să participe la un program de dezintoxicare, poate apela fie la o echipă comunitară (organizată sub forma unui serviciu comunitar, ale cărui structură şi nume variază în funcţie de zonă), fie la un medic generalist cu competenţe în domeniul dependenţei de droguri. Persoanei dependente i se va face o evaluare pentru a se stabili detaliile privind circumstanțele sociale şi medicale ale dezvoltării dependenţei şi natura substanţelor utilizate în trecut şi în prezent. Evaluarea va cuprinde o examinare generală şi teste de urină. Consumatorilor de heroină injectabilă li se pot recomanda analize suplimentare pentru testarea prezenţei HIV şi a virusurilor hepatitei şi vaccinare corespunzătoare (uzual, contra virusurilor hepatice şi a tetanosului). De asemenea, dacă este cazul,  se recomandă imunizarea contra hepatitei  a partenerului şi a copiilor.

meta

Medicamentul de primă alegere pentru substituţia heroinei este metadona, un agonist parţial al receptorilor opioizi, având timp de injumătăţire lung şi, deci, durată lungă de acţiune. De aceea, o singură doză zilnică de metadonă poate elimina nevoia de alte opioide. Cea mai răspândită formă farmaceutică de administrare este soluţia de concentraţie 1mg/ml.

Odată ce medicul a hotărât să prescrie metadona pentru un pacient este aleasă o cantitate zilnică, care se ajustează treptat până la atingerea unei doze de menţinere. Ea poate fi păstrată pe termen lung şi foarte lung (de ordinul anilor).  Iniţial, doza zilnică de metadonă este administrată sub supraveghere într-o farmacie comunitară. Periodic, pacientul este supus unor controale şi evaluări, o evoluţie pozitivă atrăgând după sine “privilegii”, precum eliberarea unor doze pentru consum nesupravegheat la domiciliul pacientului sau stoparea regimului supravegheat. Se consideră că, în fapt, acordarea dreptului de a consuma nesupravegheat a unora sau a tuturor dozelor devine o necesitate. Regimul zilnic supravegheat poate creea el însuşi o dependenţă secundară şi, de aceea, devine vitală responsabilizarea pacientului prin oferirea unor doze pentru consum nesupravegheat, administrate în regim bisăptămânal sau săptămânal. Reinstaurarea  regimului zilnic supravegheat este necesară în momente de recădere, momente normale, de altfel, pentru orice fel de dependenţă.

Prescrierea şi administrarea metadonei sunt parte a unui program specific, numit National Enhanced Services (NES), sub egida NHS. Organizarea acestor servicii diferă, pe plan local, în Anglia şi Scoţia. Consumul supravegheat al metadonei este punctul cheie al programului mai sus-amintit. Supravegherea permite farmaciştilor din farmaciile comunitare să aibe certitudinea că dozele de metadonă sunt într-adevăr consumate (şi nu ajung pe piaţa neagră), oferind un nivel sanguin constant şi reducând nevoia de alte opioide. Procesul de supraveghere constituie o oportunitate pentru dezvoltarea unei relaţii strânse farmacist-pacient, fapt indispensabil pentru o evaluare corectă a complianţei cu programul.

Aspectele practice ale programului de administrare supravegheată a metadonei sunt dezvoltate în  protocoale operaţionale. Trecând peste cerinţele legale ale unei reţete de metadonă, un astfel de protocol operaţional cuprinde următoarele elemente:

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Cristian Avram, Boots, Oban, Scoția

About Author

Medica Academica

Comments are closed.