Metilceluloza, ingredient folosit în industria alimentară la produse de patiserie, dulciuri și mâncare fast-food pentru a închega mai bine compoziția, ar putea fi noua armă împotriva obezității, cred cercetătorii americani. Folosită și ca laxativ, substanța administrată pe cale orală nu se absoarbe în circulaţie, ci rămâne în intestin, absorbind o cantitate de apă de până la 25 de ori volumul său.
“Cu acest ingredient, oamenii ar consuma cantități mai mici de mâncare și s-ar simți sătui pentru mai mult timp. Primul nostru studiu a demonstrat că participanții au consumat mai puține calorii la o masă după ce la masa anterioară mâncaseră un produs care conținea metilceluloză”, a spus Carsten Huettermann, Ph.D, care a prezentat raportul în cadrul celei de-a 244a întâlnire a Societății Americane de Chimie. Aceasta este prima dată când metilceluloza este folosită ca ingredient care determină sațietatea unui aliment, a subliniat acesta. „Următorul pas este să facem noi studii asupra mecanismului de funcționare și a impactului în ceea ce privește controlul greutăţii”, a adăugat Huettermann.
În cadrul studiului prezentat, voluntarii care au consumat produsul SATISFIT-LTG, conținând meticeluloză și destinat controlului greutății, au simțit o reducere a senzației de foame care a durat până la următoarea masă când li se permitea să mănânce oricât doreau. Consumul de metilceluloza a avut drept consecință reducerea cu 13% a aportului de calorii.
Huettermann a explicat că variantele de metilceluloză folosite până acum în industria alimentară trec repede prin stomac și nu funcționează ca un ingredient generator de sațietate, în timp ce SATISFIT-LTG formează, la temperatura corpului, un gel care rămâne în stomac mai mult timp. Cercetătorii dezvoltă SATISFIT-LTG ca pe un posibil ingredient pentru alimentele reci, cum ar fi shake-urile sau iaurturile.