Ministerul Sănătăţii verifică spitalele pentru a evalua situația financiară și acoperirea cu materiale sanitare

0

Ministerul Sănătății a demarat o acțiune de verificare a unităţilor sanitare cu paturi care va viza atât

unităţile sanitare subordonate Ministerului, cât şi cele aflate în subordinea autorităţilor locale.

“O primă etapă o reprezintă verificarea spitalelor de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti şi este vorba despre 52 de unităţi. Vor urma alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţi sanitare stabilite şi propuse de către direcţiile de sănătate publică în funcţie de ponderea pe care aceastea o au în acordarea de asistenţă medicală de spital”, a declarat dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă.

Acţiunea de control se va desfășura până pe data de 8 iunie și are ca scop identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare. Spitalele vor avea obligaţia să prezinte, transparent, modul în care cheltuie banul public şi să afişeze pe site-urile proprii bugetele de venituri şi cheltuieli, se menționează în comunicatul respectiv.

De asemenea, în cadrul acţiunii de control, se va avea în vedere verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea  pacienţilor, dar şi cu utilităţile, respectarea obligaţiilor unităţilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient  conform OMS nr. 1100/2005, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi pentru care au fost raportate spre decontare sau au fost deja decontate servicii în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi.

Comisiile de control sunt mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi din cei ai caselor de asigurări de sănătate, iar procesul va avea mai multe etape. Echipele au termen de a întocmi rapoartele de control în maxim cinci zile lucrătoare de la finalizarea acţiunii de control.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.