Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, i-a tras la răspundere pe managerii de spitale și pe reprezentanții autorităților locale care dețin spitalele pentru modul cum au înțeles să răspundă solicitării Ministerului de a-și trimite propunerile privind reformarea spitalelor până pe 5 februarie, propuneri care ar urma să fundamenteze noul Plan Național de Paturi, care va fi adoptat prin HG. Ministrul Sănătății a precizat că nu e vorba de o reducere a numărului de paturi, ci de o realocare a acestora, pe secții, după necesități.
“Am primit numai 14 – 20 (n.red. Planuri), dar toate sunt proaste”, a specificat Nicolaescu. El a precizat că a acordat un nou termen, 20 februarie, pentru retrimiterea noilor propuneri.
Au fost citate și câteva spitale mici care au raportat indici de complexitate a cazurilor – pe anumite specialități – mai mari decât marile institute specializate în domeniile respective, ca de exemplu Spitalele din Târgu Neamț, Caracal, Zalău, Câmpeni, Bolintin Vale, comparativ cu Institutul Oncologic din București, Institutul de Boli Cardiovasculare “CC Iliescu” sau Institutul “Matei Balș” din Capitală.
Aproximativ 30 – 35 % din banii din sănătate sunt destinați spitalelor, a precizat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi.
Ministrul Nicolăescu a reamintit obiectivele care trebuie să fie luate în vedere la întocmirea acestor propuneri, și anume acordarea unui nivel mai bun de îngrijire medicală pacienților, acordarea îngrijirilor la timp, cui are nevoie și așa cum are nevoie, eliminarea internărilor nejustificate și grija pentru cheltuirea banului public.
Ministrul Sănătății a precizat că lucrează la o modificare a legii 95 astfel încât managerul de spital să nu aibă dreptul la mai mult de două mandate de câte trei ani.
La videoconferință au fost prezenți șefii DSP-urilor, manageri de spitale și șefi de secție, reprezentanți ai autorităților locale și ai asociațiilor de pacienți.