Ministrul Sănătății: Este necesar încă 0,3- 0,6% din PIB pentru acoperirea pachetului social de asigurări

0

Fondul asigurărilor de sănătate ar trebui suplimentat cu 0,3-0,6% din PIB (1735 mil. lei – 3471 mil lei, calculat la PIB 2011) de la buget pentru a susține cheltuielile cu pachetul de asigurări social, a spus Ministrul Sănătății, dr. Vasile Cepoi, în cadrul unei conferințe de presă organizate în deschiderea dezbaterii asupra proiectului de Lege a Sănătății, desfășurată astăzi la București.

Pachetul de asigurări social va fi destinat acoperirii cheltuielilor medicale realizate de persoanele cu venituri reduse – pensionari, șomeri – care nu își permit achiziționarea acelor servicii medicale sau medicamente neincluse în pachetul medical de bază. „Riscul major medical, dar minor din punct de vedere financiar va fi acoperit prin pachetul social de servicii. În prezent se fac evaluări, iar categoriile cărora le este destinat acest pachet vor fi stabilite de către Ministerul Muncii în funcție de nivelul veniturilor persoanelor vulnerabile”, a explicat Ministrul Sănătății.

Co-plata – între 5 și 90 de lei

Pachetul medical de bază, care se va afla la dispoziția asiguraților, va cuprinde „cam toate îngrijirile de care au nevoie românii, mai puțin servicii speciale, cum ar fi cele stomatologice sau serviciile la cercere, de exemplu, intervențiile estetice”, a spus dr. Vasile Cepoi, subliniind, însă, că populația se asigură prin intermediul pachetului pentru un risc financiar major pe care nu l-ar putea susține dacă ar avea nevoie.

Cetățenii vor fi obligați să plătească o co-plată de fiecare dată când merg la medic sau când se internează în spital, sumă care va varia între 5 lei pentru accesarea asistenței primare și 40-90 de lei în cazul spitalizării, în funcție de nivelul de clasificare al spitalelor. „Co-plata nu face obiectul asigurărilor de sănătate; această măsură are drept scop limitarea excesului de servicii medicale, precum și reducerea riscului de raportări false în ceea ce privește acordarea unor servicii medicale”, a menționat Ministrul Sănătății. Demersurile medicale care țin de prevenție, urgențe, boli netransmisibile și boli rare vor fi susținute de la bugetul de stat. De asemenea, copiii sunt asigurați prin efectul legii, iar în cazul co-asiguraților (soțul, soția sau părinții), dacă venitul angajatului din familie depășește două salarii minime pe economie, acesta trebuie să plătească 38,5 lei pe lună pentru co-asigurat.

Cetățenii vor alege conducerea societăților mutuale de asigurări

Atât pachetul de servicii de bază, cât și asigurările facultative (pentru care fiecare cetățean are dreptul să opteze) vor fi administrate prin intermediul societăților mutuale de asigurări în care vor fi transformate, potrivit proiectului noii Legi, actualele case teritoriale de asigurări. „Cetățenii depun o adeziune la o societate mutuală și ei trebuie să aleagă și conducerea acesteia; astfel, riscul politizării dispare”, a spus dr. Vasile Cepoi. Pe de altă parte, deși societățile mutuale vor fi non-profit, proiectul de Lege acordă dreptul societăților comerciale de a avea statutul de fondator în cadrul celor mutuale. „Va trebui să lucrăm la codul mutualității”, a adăugat dr. Vasile Cepoi.
Ministrul Sanatatii a menționat că ia în considerare și rescrierea articolului 109 din proiectul noii legi, care permite preluarea aparaturii şi a clădirii unui spital public care se reorganizează de către operatori privaţi de sănătate pentru a elimina posibilitatea unor privatizări mascate ale spitalelor publice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.