“Modelul Timișoara” poate duce la 
triplarea operațiilor de transplant

0

Congresul “Romtransplant” a reunit la mijlocul lunii iunie, la Târgu Mureş, pe cei mai buni specialişti români în domeniul, constituind atât un moment de bilanț al realizărilor înregistrate în principalele centre de transplant, cât și un prilej pentru discutarea modului de dezvoltare a activității. Evenimentul a evidențiat necesitatea creșterii numărului de coordonatori de transplant, precum și necesitatea unei mai bune colaborări cu secțiile de ATI. >>>

Președintele Romtransplant, prof. dr. Irinel Popescu (foto dreapta), a subliniat experiența centrului de la Timișoara, așa-nu-mitul “model Timișoara”. Replicarea acestui model, care a însemnat 14 donatori în primele cinci luni ale acestui an, și la nivelul celorlalte 11 centre acreditate pentru prelevare de organe, ar duce la triplarea numărului de transplanturi.

Dan Ilincariu, de la Spitalul Jude-țean de Urgență din Timișoara, a prezentat o analiză a activității de transplant în 2010 și 2011. Astfel, în 2010 au fost declarați în moarte cerebrală 28 de pacienți, obținându‑se acordul pentru prelevarea de organe la 15 pacienți, iar în primele cinci luni ale acestui an au fost declarați în moarte cerebrală 20 de pacienți, prelevarea de organe fiind realizată la 14 pacienți. Procentul de obținere a acordului de pre-levare a fost de 75%, similar cu media ță-ri-lor europene cu tradiție.

“Am făcut o analiză la începutul lui 2009 să vedem de ce nu am avut o activitate bună până atunci; am identificat câteva probleme și pe fiecare am stabilit soluțiile. Una din probleme era legată de identificarea donatorilor poten-țiali, și am stabilit să discutăm aceste aspecte în fiecare dimineață la raportul de gardă. O altă problemă era legată de menținerea statusului donatorilor necesar pentru prelevare, în sensul că era nevoie de personal dedicat. Apoi am observat că până în 2009 am avut un număr mare de refuzuri – am stat de vorbă cu presa locală, am apărut de multe ori, am participat la emisiuni de televiziune și toate aceste măsuri au dus la schimbarea situației inițiale”, a declarat dr. Ilincariu pentru Medica Academica.

Echipa a fost formată pe baze voluntare, și cuprinde un coordonator de transplant, 10 – 12 medici și 8 – 10 asistente medicale, care vin în timpul liber sau rămân după program pentru operațiile de prelevare și pentru asistența care trebuie acordată donatorilor.

“Sunt 12 spitale acreditate pentru prelevarea de organe și dacă fiecare ar acționa la fel ca Timișoara ar fi fost 144 până la 288 de operații de transplant”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

În România rata de consimţământ pentru donare este similară cu cea de la nivel european, iar activitatea unor centre precum Timişoara sau Oradea arată cât de important este rolul coordonatorului de transplant. În România, media se situează la patru donatori la 1 milion de locuitori, iar în U.E. este de 15 donatori la un milion de locui-tori. În acest an, au fost 80 de donatori.

În deschiderea evenimentului, prof. dr. Irinel Popescu, inițiatorul programului de transplant hepatic în România, a prezentat situația și progresele transplantului hepatic, arătând că în aprilie 2000 – iunie 2011 au fost realizate 290 de transplanturi hepatice la 276 de pacienți (14 retransplantări) atât la adulți cât și la copii. Din aceste, 217 proceduri au fost făcute cu ficat întreg de la donator în moarte cerebrală, 60 cu ficat de la donator viu, 8 proceduri cu ficat îm-părțit, 4 cu ficat redus și un transplant domino.

Prof. Radu Deac (foto stânga), iniţiatorul programului de transplant cardiac de la Tg. Mureş şi unul din cele mai mari nume din chirurgia cardiovasculară din România, a su-bliniat creşterea constantă a numărului de transplanturi: “Important este că numărul donatorilor a crescut, de exemplu la transplantul de ficat au ajuns la 290 de transplanturi, ceea ce pentru România este mult, este la nivelul oricărui centru de vârf din lume. (…) La Târgu Mureş s-au făcut şapte transplanturi de la începutul acestui an, mai mult decât în aceeaşi perioadă din alţi ani”. Conf. dr. Horațiu Suciu, singurul specialist din România care face chirurgie pediatrică pe cord congenital, a prezentat un bi-lanț al activității de transplant cardiac.

Situația transplantului renal a fost reflectată de echipa prof. Mihai Lucan de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj Napoca, care însumează 1300 de transplante renale realizate în ultimii 20 de ani. Ca rezultate, a fost menționat faptul că procentul transplan-turilor realizate de la donator cadavru a crescut continuu, de la 21% în 2007 la 89% în 2011.

Numărul coordonatorilor de transplant la nivelul întregii ţări ar trebui să fie de 12, astfel încât să existe cel puţin câte unul pentru fiecare unitate acreditată pentru prelevare.

“E nevoie de un plan naţional mai susţinut”, a declarat prof. Irinel Popescu, astfel încât în fiecare din cele 12 centre să existe un coordonator de transplant. La acest moment există opt coordonatori.

Congresul “Romtransplant”, pentru prima dată cu participare exclusiv românească, a fost organizat de “Romtransplant”, Agenţia Naţională de Transplant, UMF Tg. Mureş şi CM “Nova Vita”. <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.