Compania farmaceutică MSD și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că date din șase studii preclinice arată că Molnupiravir, medicament antiviral oral pentru tratamentul COVID-19, a demonstrat activitate in vitro împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat de presă.
„Aceste rezultate din mai multe studii independente in vitro care arată că molnupiravir are activitate antivirală consistentă împotriva Omicron, varianta primară care circulă la nivel global, ne oferă și mai multă încredere în potențialul medicamentului molnupiravir de a fi o opțiune importantă de tratament pentru adulții cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces”, a spus dr. Dean Y. Li, președinte, MSD Research Laboratories.
Studiile independente in vitro au fost realizate de cercetători din cadrul unor instituții din șase țări, respectiv din Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Olanda și SUA. Studiile au folosit teste stabilite pe bază de celule pentru a evalua activitatea antivirală a molnupiravir și a altor agenți antivirali COVID-19 împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. Molnupiravir nu a fost încă studiat împotriva Omicron în studii clinice.
„Pe baza mecanismului său de acțiune, împreună cu aceste noi descoperiri care demonstrează activitatea in vitro împotriva diferitelor variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, anticipăm că molnupiravir va continua să fie activ împotriva variantelor care prezintă motive de îngrijorare și un instrument important în lupta împotriva COVID-19”, a spus Wendy Holman, director executiv, Ridgeback Biotherapeutics.
Molnupiravir, dezvoltat de MSD în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 țări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.
Alte variante SARS-CoV-2
Rezultatele din studiul de faza 3 MOVe-OUT au fost publicate în New England Journal of Medicine. În cadrul MOVe-OUT, eficacitatea tratamentului cu molnupiravir a fost în general consecventă între subgrupuri importante de pacienți, inclusiv pacienți infectați cu variantele Delta, Gamma și Mu ale SARS-CoV-2. În datele participanților cu secvențiere virală disponibilă (55,3%), cele mai comune trei variante de SARS-CoV-2 au fost Delta (58,1%), Mu (20,5%) și Gamma (10,7%).