Oamenii fumează pentru ţigara merge cu cafeaua (28%), este un prilej pentru discuţii interesante şi socializare (27%) şi pentru satisfacţia pe care o dă “ţigara de dimineaţă” (22%), arată statisticile prezentate de dr. Ioana Munteanu, preşedintele Secţiei de Tabacologie a SRP, în urma unui eurobarometru privind obiceiurile şi percepţiile legate de fumat.
Studiul a fost realizat de Comisia Europeană şi dat publicităţii în contextul Zilei Mondiale Antifumat, celebrată pe 31 mai. Cea mai mare parte a fumătorilor care au răspuns la chestionar au declarat că fumează săptămânal între 70 şi 140 de ţigări (10-20 de ţigări pe zi).
Prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a subliniat faptul că “până în 2030, povara anuală de deces prin tutun va creşte până la peste 8 milioane de persoane”, conform WHO Report. De asemenea, prof Mihălţan a subliniat că după cancere, care reprezintă cauza deceselor în procentaj de 33%, vin bolile cardiovasculare şi bolile respiratorii, cu procentaje egale, de 29% fiecare.
Eurobarometrul a arătat că majoritatea fumătorilor români consumă 10-20 de ţigări pe zi, peste 50% dintre românii care fumează şi-au propus să renunţe la acest obicei în anul următor, iar voinţa şi motivarea sunt considerate cele mai importante elemente în lupta împotriva fumatului.
Într-un clasament care cuantifică punerea în aplicare a politicilor contra fumatului, România a coborât două locuri, aflându-se pe locul 14, pentru că deşi am fost printre primele state care au introdus avertismentele pe pachetele de ţigări acestea au rămas la dimensiunile iniţiale, în timp ce alte state le-au mărit, iar preţul pachetului de ţigări este încă prea mic.