MS: Evaluări în spitale pentru strategia împotriva infecțiilor nosocomiale

0

koli-bacteria-123081_1280Ministerul Sănătății va începe o evaluare în 70 de spitale de urgență și institute cu scopul de a identifica măsurile necesare pentru supravegherea infecțiilor nosocomiale și a rezistenței la antibiotice, potrivit unui comunicat de presă. Printre măsurile pe care autoritățile le au în vedere se află: dezvoltarea de ghiduri și metodologii de diagnostic și supraveghere, modificări în structura organizatorică și de personal a unităților sanitare și completarea echipamentelor și dotărilor necesare activității. “Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent care este în acest moment un program restrîns, “ a spus conf.dr. Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 Secretarul de stat a adăugat că, pe termen mediu, se intenționează dezvoltarea în spitale a unor activități care să permită utilizarea calculată a antibioticelor, supravegherea și intervenția eficace în cazul infecțiilor nosocomiale, dar și încurajarea raportării acestora, pe baza unor indicatori măsurabili.

Estimări globale europene din ultimii 10 ani arată că 5,5-7,5% din totalul pacienţilor internaţi sunt afectați de infecțiile nosocomiale. În România, raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2-0,25%. Un studiu european realizat în anul 2012 indică pentru țara noastră un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100.000 de cazuri înregistrate anual în România.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.