Nașterea copiilor cu trei părinți genetici, reglementată în Marea Britanie

0

Fertilizarea in-vitro folosind ADN-ul a trei persoane va fi reglementată în Marea Britanie. Draftul de lege va fi discutat în cadrul unei consultații publice și ar putea intra în vigoare până la finalul acestui an. Această procedură de fertilizare ar putea elimina posibilitatea ca cel mic să sufere de afecțiuni invalidante, transmise de la mamă la copil, afirmă susținătorii săi, în timp ce oponenții atrag atenția asupra problemelor de etică.

Utilizarea spermei și a ovulelor părinților, plus un ovul din partea femeii donatoare poate preveni apariția bolii mitocondriale de care suferă unul din 6.500 de copii și care se manifestă prin slăbiciune musculară, orbire, insuficiență cardiacă și poate conduce chiar la deces. Mitocondriile sunt transferate de la mamă la copil, iar folosirea unui ovul de la femeia donatoare ar putea face ca cel mic să aibă mitocondriile sănătoase, cea mai mare parte a ADN-ului său provenind de la părinți și o cantitate mică de la donatoare. Oamenii de știință iau practic informația genetică de la mamă și o introduc în ovulul donatoarei cu mitocondriile sănătoase.

Departamentul Britanic de Sănătate susține aprobarea acestei proceduri și a subliniat că perioada de consultare publică nu vizează aprobarea legii, ci modul în care va fi implementată. Corpul legislativ, Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie va decide pentru fiecare caz în parte dacă există un risc semnificativ de dizabilitate sau afecțiune serioasă la copii. Se apreciază că doar femeile cu cel mai ridicat risc – poate doar zece cazuri pe an – vor merge mai departe cu fertilizarea.

Proiectul de lege susține tratarea femeii donator în același mod ca orice donator de organe. Astfel, copiii nu vor putea descoperi identitatea acesteia, ceea ce se întâmplă și în cazul donatorilor de spermă sau ovule.

„Sunt încântat că guvernul a publicat proiectul de lege. Sunt vești bune pentru pacienții cu boală mitocondrială  și un pas important în prevenirea transmiterii acestei afecțiuni”, a spus Prof. Doug Turnbull, Newcastle University, care s-a ocupat de cercetarea privind donarea mitocondrială.

În plus, aprobarea acestei legi va menține Marea Britanie în avangarda dezvoltării științifice din această zonă, a subliniat Prof. Dame Sally Davies.

Dr David King, director al organizației Human Genetics Alert, a spus că această decizie de semnificație istorică majoră nu a fost dezbătută adecvat și că dacă va fi aprobată va fi primul caz de legalizare a modificării genomului uman moștenit, lucru interzis în toate celelalte state europene. Tehnicile sunt ne-etice potrivit regulillor medicale pentru că singurul lor avantaj asupra simplei donări de ovule este înrudirea genetică a mamei cu copilul, iar doar acest fapt nu poate justifica riscurile încă necunoscute pentru copil sau consecințele sociale pe care modificarea genomului uman le-ar putea avea, a explicat acesta.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.