Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN România) a lansat recent programul ‘Navigator SM’, dedicat pacienților cu scleroză multiplă (SM). Scopul acestui program este de a oferi informații și suport persoanelor nou diagnosticate sau tinerilor, la primirea diagnosticului.
”Diagnosticarea cu scleroză multiplă este un moment major, care schimbă viața acelei persoane. Pacienții diagnosticați, în majoritate tineri între 20 și 30 de ani, realizează brusc că orice plan de viitor, visuri și ambiții vor trebui ajustate luând în considerare acest nou factor, SM, și că viața ia un alt curs decât cel previzionat. Întrebări ca: Voi ajunge în scaun cu rotile?, Voi reuși să păstrez alături de mine un partener?, Mă voi mai căsători?, Voi avea copii?, Voi avea o carieră? apar inevitabil. Acceptarea noului statut și a noii identități și asigurarea că SM-ul nu preia viața lor, ci că devine doar un aspect complementar, nu este o etapă ușoară”, afirmă Cristina Vlădău, vicepreședintele APAN România.
Studiile și testimonialele demonstrează că asumarea diagnosticului și a comunicării lui este un lucru important pentru continuarea vieții și preluarea din nou a controlului. Lupta pentru acceptarea diagnosticului poate fi depășită mai ușor și mai rapid cu ajutorul unui psiholog. Navigatorii APAN România sunt persoane cu SM care au reușit să accepte diagnosticul, să-l împărtășească și să-și trăiască viața pozitiv. Ei au învățat deja cum să trăiască cu un nou partener, numit SM, cum să-l prezinte oamenilor din jurul lor, căci rareori mai există ‘eu’ fără ‘SM’, a explicat Cristina Vlădău.
Scleroza multiplă a fost prezentată ca o schimbare care te dezvoltă, nu ca o catastrofă așa cum este în unele cazuri exagerat prezentată iar, cu ajutorul ‘navigatorilor’ și al psihologilor, noii diagnosticați vor fi ajutați să-și găsească echilibrul, să prindă puteri, să fie mai curajoși, să mergă înainte zâmbind, să iubească viața, căci scleroza multiplă este un drum lung în care trebuie să te bucuri de fiecare moment din viață.
APAN România are un nou blog – www.afectiuni-neurodegenerative.ro/blog care conține poveștile membrilor fondatori APAN România, precum și trăirile și experiențele motivaționale ale oamenilor cu SM din țara nostră și din întreaga lume.