Alături de urologi, antrenarea și a specialiștilor în terapie intensivă și a nefrologilor în activitatea de transplant ar mări credibilitatea acestei operațiuni și ar contribui la creșterea operațiilor de transplant care se pot face în România, a declarat prof. Mihai Voiculescu la o conferință de presă organizată în prima zi a Congresului Național de Nefrologie, Dializă, Transplant și Acces Vascular. “Dacă urologul nu confiscă această activitate și antrenează și ATI-știi și nefrologii, transplantul capătă o credibilitate mult mai mare că nu e o activitate de business.” El a precizat că în România populația reacționează emoțional la transplantul de organe, de cele mai multe ori aceste evoluții fiind determinate de materialele apărute în presă. Președintele Asociației Europene de Nefrologie și al Asociației Europene de Dializă și Transplant, Gerard London, a precizat că în Franța numărul procedurilor de la donator viu crește constant an de an, deși ponderea transplantului de la donator cadavru rămâne majoritară, de 85%. Pacienții stau pe lista de așteptare între 10 luni și trei ani, în funcție și de frecvența grupei de sânge.
Prof. Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal de la Cluj-Napoca, a prezentat activitatea derulată și eforturile de a pune la punct un program de transplant renal coerent, materializat în activitatea susținută și în permanentă dezvoltare a centrului de la Cluj, care anul trecut a realizat 120 de transplanturi, iar în 2011, până la acest moment, 44.
Evenimentul a reunit la București cele mai renumite figuri din nefrologia locală, dar și specialiști de nivel european precum Francesco Locatteli (Italia), Vladimir Teplan (Cehia), Goce Spasovski (Macedonia), Benoit Barrou (Franța). Acesta din urmă este unul din puținii specialiști la nivel mondial care face transplant pacienților cu SIDA, acceptând, potrivit prof. Voiculescu, să se ocupe și de o serie de pacienți români.
Congresul prezintă cele mai noi informații în dializa peritoneală, managementul anemiei la pacienții cu insuficiență renală cronică, prevenirea și tratamentul complicațiilor accesului vascular la pacienții în program de hemodializă, dializa hepatică la pacienții cu insuficiență hepatică – rolul nefrologului, tratamentul infecțiilor la pacienții cu transplant renal.