Negocierile pentru contractele cost-volum, finalizate

0

După câteva luni de discuții, s-a încheiat procesul de negociere a contractelor tip cost-volum-rezultat pentru moleculele cu indicaţii în terapia fără interferon a hepatitelor cronice virale C şi a cirozei hepatice.

“Niciun stat, indiferent câţi bani are, nu îşi poate permite în acest moment să trateze toţi pacienţii infectaţi cu virusul hepatitei C. România este printre primele ţări europene care introduce noua terapie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. “Tratamentul trebuie să fie corect administrat, monitorizat foarte atent de către medicul specialist şi medicul de familie, pentru ca virusul să nu devină rezistent la tratament, iar pacientul să nu ajungă în situaţia în care nu mai există soluţie pentru boala sa”, a adăugat ministrul.

Contractul cost-volum-rezultat prevede faptul că CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical. De asemenea, compania câştigătoare va suporta o serie de investigaţii: viremiile de iniţiere şi finale ale pacienţilor şi fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroză. Săptămâna viitoare, comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice din cadrul CNAS se va întruni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor, precum şi documentele necesare pentru dosar (referate, consimţământul informat etc ). După încheierea contractelor, medicamentele urmează să intre condiţionat în lista de medicamente compensate şi gratuite.

“Contractul cost-volum rezultat va fi încheiat pe o perioadă de un an. Noul tratament pentru hepatita C va fi administrat bolnavilor cu stadiul IV de fibroză şi fără alternativă terapeutică”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

 

Medicamente fără alternativă terapeutică pentru cancer

La finalul lunii aprilie 2015, şapte molecule fără alternativă terapeutică pentru afecţiunile oncologice au intrat pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Pentru două dintre acestea, vizând tratamentul cancerului pulmonar şi al sarcomului de ţesuturi moi, au fost încheiate contracte cost-volum la începutul lunii septembrie, potrivit unui comunicat de presă al CNAS. Pentru o moleculă care se administrează în tratamentul melanomului malign s-a finalizat procesul de negociere şi urmează încheierea contractului cost-volum, iar pentru alte patru molecule (una utilizată în tratamentul cancerului de prostată, iar alta, al melanomului malign), procesul de negociere se încheie astăzi. Pentru toate aceste molecule vor fi elaborate protocoale terapeutice care  urmează să  fie aprobate de către comisiile de experţi ale CNAS.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.