Elena Sima, avocat, Societatea Civilă de Avocaţi “Serban, Mareş şi asociaţii”
esima@serbanmares.ro
Două noi proiecte de lege pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist şi tulburări asociate sunt menite să acopere atât vidul legislativ referitor la protecţia acestora, cât şi să pună în acord practicarea terapiei comportamentale în ţara noastră cu normele europene şi cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. >>>
În România nu există nicio statistică oficială privind numărul de persoane cu autism, dar se poate estima pe baza statisticilor internaţionale că, din cele șase milioane de copii ai României aproximativ 6 000 ar avea autism clasic şi circa 36 000 – 42 000, tulburări din spec-trul autist.
Cea mai mare parte dintre aceşti copii sunt încă nediagnosticaţi şi putem spune că până în prezent nu s-au facut eforturi pentru identificarea, evaluarea, diag-nosticarea şi intervenţia timpurie a copiilor cu autism.
Majoritatea copiilor, neavând un diagnostic corect, sunt în afara oricărei forme de terapie, educaţie sau beneficiază de tratamente sau educaţie greşite, fapt ce conduce la reducerea drastică a şanselor de dezvoltare ale copilului, prin neacordarea de şanse egale la dezvoltarea ulterioară putându-se ajunge la dependenţa totală de un adult, izolare şi marginalizare.
Medicii de familie, obligaţi să testeze copiii pentru autism
Fiecare copil în vârstă de până la 20 de luni va fi testat de către medicul de familie pentru a se depista eventualele caracteristici care l-ar putea situa în spectrul autist, conform unui nou proiect de lege.
Testarea se va efectua pe baza scalei M-CHAT (lista modificată cu verificările necesare pentru depistarea autismului la copii) care permite identificarea copiilor cu vârste între 16-30 de luni cu risc de tulburări din spectrul autist. Medicul de familie va avea obligaţia de a identifica copiii cu risc de tulburări din spectrul autist şi de a solicita un consult de specialitate, ale cărui rezultate îi vor fi comunicate în scris în termen de 30 de zile de către medicul specialist. Evaluarea de specialitate se va face pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie de către psihologi şi psihiatri. Pe baza rezultatelor evaluării şi diagnosticării se va constitui un plan de intervenţie terapeutică individualizat, acolo unde este cazul. Deşi tulburările din spectrul autist apar cu grade diferite de severitate, acestea au un efect potenţial devastator atât asupra integrării sociale a indivizilor suferinzi de respctiva tulburare, cât şi asupra familiilor lor.
Propunerea legislativă a primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ, dar a fost respinsă de către Senat. De asemenea, Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată, deoarece complexitatea domeniului impune corelarea tuturor initiaţivelor şi coordonarea tuturor eforturilor în vederea elaborării unui act normativ cuprinzător şi unitar.