Noi legi europene vor împiedica folosirea medicamentelor pentru fabricarea drogurilor

0

Comisia Europeană a propus un nou plan pentru a gestiona problema utilizării drogurilor care ia amploare, cu intenţia de a limita răspândirea de noi substanţe şi utilizarea substanţelor chimice legale în producerea drogurilor cum ar fi cocaina sau heroina, potrivit unui material apărut pe site-ul euractiv.com.

Pe parcursul anilor trecuţi, autorităţile se concentrau pe problemele producerii, traficului, vânzării şi folosirii unui număr limitat de substanţe ilegale. În prezent, numărul drogurilor disponibile a crescut foarte mult şi include substanţe noi, improvizate de amatori sau substanţe legale care pot fi cumpărate din farmacii şi pot fi transformate în narcotice puternice.

Autorităţile europene au înregistrat 115 noi substanţe între anii 2005 şi 2010, cu o creştere rapidă de la an la an. În 2010, statele membre identificaseră 41 de droguri noi, comparativ cu doar şase în 2005.

Comisarul european pe probleme de justiţie Viviane Reding şi-a propus să întărească legislaţia existentă şi să introducă noi reguli pentru a descuraja folosirea substanţelor legale pentru scopuri ilicite.

În prezent, se lucrează la clasificarea substanţelor disponibile după posibilitatea lor de a fi utilizate ilegal, având în vedere că una dintre problemele centrale este limitarea folosirii unor astfel de substanţe pentru fabricarea drogurilor, fără a afecta distribuţia lor în scopuri legale. Industria chimică s-a opus până acum realizării unei astfel de clasificări.  Este cazul medicamentelor care se vând fără prescripție medicală, dar care pot fi folosite pentru a fabrica droguri puternice. De exemplu, un banal medicament pentru răceală poate fi folosit pentru a fabrica amfetamina.

Confiscarea bunurilor realizate ca urmare a activității de producere și vânzare a drogurilor va reprezenta un alt domeniu de acțiune, iar până la finalul anului, va fi propusă o nouă legislație în acest sens, arată materialul citat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.